I to smo dočekali! Pao je dogovor između sindikata i Vlade – državnim i javnim službenicima će rasti plaće. Dogovoreno je to nakon sastanka od gotovo četiri sata na kojem je bilo čak pet ministara i premijer.


Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica razgovarala je s glavnim tajnikom Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja i članom Gospodarsko-socijalnog vijeća Vilimom Ribićem.

"Potpisivanje se očekuje u petak. Treba napomenuti da su ovi pregovori trajali mjesecima i da su se okolnosti u međuvremenu promijenile. Dogodila se Ukrajina, porasla je inflacija, sada je više od 6 posto - ako se ne varam, čak  7,3 posto", istaknula je na početku Vištica.

Odgojitelji najavili prosvjed Nezadovoljni zakonskim izmjenama: Odgojitelji najavili prosvjede u šest gradova

Prvi maj Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika"

Na pitanje o tome koliko je zadovoljan postignutim dogovorom, Ribić je odgovorio kako su njegovi osjećaji u ovom trenutku pomiješani. "Kao sindikalac, mogu reći da su naši ljudi nešto dobili - ne onoliko koliko je Vlada nepristojno predlagala. Četiri posto će ići rast plaće od 1. svibnja i dobili su korekciju prijevoza", istaknuo je Ribić te je dodao kako bi članovi sindikata trebali dobiti korpus prava koji ide iz temeljnog kolektivnog ugovora.

"Članovi su na dobitku. Međutim, ja znam da se trebalo dobiti puno više. Ovo je povećanje od četiri posto, pitanje je hoće li ičega biti najesen. Prema njihovom pozicioniranju i stisnutosti prema ljudima u javnoj službi, sumnjam da će se napraviti neki relevantan pomak osim ako ne budemo morali u štrajk", naglasio je Ribić te je dodao da se moglo napraviti više.

Ribić se osvrnuo i na raniji prijedlog Vlade o rastu plaće od 2 posto

"Taj prijedlog od 2 posto je nepristojan. Zapravo, nikada nisam ni vjerovao da će na tom prijedlogu to ostati jer bi nas inače stvarno prisilili u štrajk. Rekao bih da ovo nije relevantan pomak. Vjerojatno je Vlada i imala u planu to dati, ali je trebalo prije toga razvući da naši apetiti ne bi porasli", zaključio je Ribić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju