Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u srijedu

Nezadovoljni zakonskim izmjenama: Odgojitelji najavili prosvjede u šest gradova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odgojitelji i zaposleni u vrtićima u srijedu će u šest gradova diljem Hrvatske na mirnim okupljanjima upozoriti na loše izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje sindikati, strukovne udruge i akademska zajednica smatraju izrazito štetnim.

Konferencije za medije u sklopu mirnih okupljanja organizira inicijativa četiriju sindikata i pet strukovnih udruga u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Čakovcu, na dan kada bi se u Hrvatskome saboru na dnevnom redu trebalo naći drugo čitanje izmijenjenog i dopunjenog zakona.

Organizatori poručuju da najavljene zakonske izmjene ne donose rješenja za probleme u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ne ispravljaju višestruku diskriminaciju djece, roditelja, odgojitelja i zaposlenih u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, već ih produbljuju.

Zbog toga će se, kako su najavili, podržani roditeljima i akademskom zajednicom, još jednom okupiti na trgovima te iskazati nezadovoljstvo lošim zakonskim izmjenama.

Konferencije organiziraju udruga SIDRO, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) te strukovne udruge.

Pročitajte i ovo Prosvjed pomoćnika u nastavi prosvjed u zagrebu Pomoćnici u nastavi traže ista prava koja imaju profesori: "Gotovo da žive u školi, a nisu zaposlenici"

Predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin upozorila je da su izmjene štetne za svako dijete u Hrvatskoj, poručivši da neće dopustiti ukidanje državnog pedagoškog standarda, što je okvir kojim djeci jamče zaštitu prava u vrtićima.

Predsjednica SOMK-a Božića Žilić rekla je da predlagatelj zakona Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uvažilo prijedloge stručnjaka i akademske zajednice te da je to četvrti prijedlog zakonskih izmjena koji nije podržala radna skupina. Izmjene su, smatra kratkoročne i ne rješavaju suštinska pitanja njihove djelatnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RADNIČKA PRAVA Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika"

Predlagatelj izmijenjenog zakona koji je vlada uputila u saborsku proceduru zadnjeg dana ožujka ističe pak da je njegov cilj osiguranje jednakih mogućnosti za svu djecu, njihovo uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja, povećanje obuhvata djece te poboljšanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je tada da su izmjene dio reforme obrazovanja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te da nema govora da se njima izvan snage stavlja državni pedagoški standard.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene