Obavijesti Pretražite Navigacija
u srijedu

Nezadovoljni zakonskim izmjenama: Odgojitelji najavili prosvjede u šest gradova

Odgojitelji najavili prosvjed
Odgojitelji najavili prosvjed Foto: Patrik Macek/Pixsell/Pixsell
Odgojitelji i zaposleni u vrtićima u srijedu će u šest gradova diljem Hrvatske na mirnim okupljanjima upozoriti na loše izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koje sindikati, strukovne udruge i akademska zajednica smatraju izrazito štetnim.

Konferencije za medije u sklopu mirnih okupljanja organizira inicijativa četiriju sindikata i pet strukovnih udruga u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Čakovcu, na dan kada bi se u Hrvatskome saboru na dnevnom redu trebalo naći drugo čitanje izmijenjenog i dopunjenog zakona.

Organizatori poručuju da najavljene zakonske izmjene ne donose rješenja za probleme u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ne ispravljaju višestruku diskriminaciju djece, roditelja, odgojitelja i zaposlenih u dječjim vrtićima diljem Hrvatske, već ih produbljuju.

Zbog toga će se, kako su najavili, podržani roditeljima i akademskom zajednicom, još jednom okupiti na trgovima te iskazati nezadovoljstvo lošim zakonskim izmjenama.

Konferencije organiziraju udruga SIDRO, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK), Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, Sindikat odgoja i obrazovanja Hrvatske (SOOH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) te strukovne udruge.

Pročitajte i ovo Prosvjed za prava pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika - 4 prosvjed u zagrebu Pomoćnici u nastavi traže ista prava koja imaju profesori: "Gotovo da žive u školi, a nisu zaposlenici"

Predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin upozorila je da su izmjene štetne za svako dijete u Hrvatskoj, poručivši da neće dopustiti ukidanje državnog pedagoškog standarda, što je okvir kojim djeci jamče zaštitu prava u vrtićima.

Predsjednica SOMK-a Božića Žilić rekla je da predlagatelj zakona Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije uvažilo prijedloge stručnjaka i akademske zajednice te da je to četvrti prijedlog zakonskih izmjena koji nije podržala radna skupina. Izmjene su, smatra kratkoročne i ne rješavaju suštinska pitanja njihove djelatnosti.

Pročitajte i ovo Prvi maj RADNIČKA PRAVA Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika"

Predlagatelj izmijenjenog zakona koji je vlada uputila u saborsku proceduru zadnjeg dana ožujka ističe pak da je njegov cilj osiguranje jednakih mogućnosti za svu djecu, njihovo uključivanje u sustav odgoja i obrazovanja, povećanje obuhvata djece te poboljšanje kvalitete odgojno-obrazovnog rada.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je tada da su izmjene dio reforme obrazovanja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te da nema govora da se njima izvan snage stavlja državni pedagoški standard.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene