Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimali 'igru'

VIDEO Hrvatski školarci nemaju pojma koliko je ovo OPASNO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nekoliko škola učenici su snimali mobitelom kako njihovi kolege namjerno padaju u nesvijest. Liječnici upozoravaju da takav čin može biti opasan po život.

Nakon ubrzanog disanja, učeniku kolega pritisne prsni koš, što dovodi do gubitka svijesti. 'Oni hiperventiliraju, time je informacija u mozgu da ima puno kisika a malo ugljičnog dioksida. Potom se udaraju u prsni koš i time još jači impuls daju mozgu da mora odregirati i tijelo se ruši u nesvijest', kaže dr. Rajka Lulić Jurjević.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Testiranje djece u školama - 4 ne nužno ponedjeljkom Što ako roditelji odbiju testirati dijete? Objavljene detaljne upute za ravnatelje

Doktorica Jurjević šokirala se kada je prvi put pogledala snimku igre koja to nije. Akteri je nazivaju Swoon Challenge. Ističe da učenici nisu svjesni mogućih zdravstvenih posljedica.

'Može se dogodit aritmija, može nastat zastoj srca i mogu nastati trajne posljedice na organizmu, a onda će bit kasno i onda, plakat ćemo svi ali prekasno', dodaje doktorica.

Tinejdžeri se zapaljuju kako bi postali zvijezde na društvenim mrežama!

'SwoonChallenge samo je kopija suludog izazova koji posljednjih godina prakticiraju tinejdžeri diljem svijeta. Oni zaista to gledaju kao zabavu, jer kao što sam rekla, imaju osjećaj da se ništa loše iza toga ne može dogodit', smatra psihologinja Ana Boban Lipić.

No itekako se nešto može dogoditi. Prepoznale su to i hrvatske škole u kojima su snimljeni incidenti. Sazvali su hitne sastanke s roditeljima i školskim psiholozima, koji su učenicima ukazali na opasnosti. 'Mislim da kazne nisu primjeren način reagiranja. Mislim da ozbiljno treba porazgovarat, suočit ih sa posljedicama koje mogu doći, jer možda nisu do kraja svjesni do čega takva igra u konačnici može dovesti', smatra psihologinja.

Ured pravobraniteljice za djecu već je kontaktirao osoblje škola kako bi se poduzele sve mjere da se ovakve scene više ne ponavljaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene