Paljenjem više od milijun žaruljica na imanju obitelji Salaj u Grabovnici pokraj Čazme počela je još jedna božićna bajka, sada već turistička atrakcija i moslavački brend, koju će ove godine, kako se najavljuje, razgledati gotovo 50.000 posjetitelja.


Ove je godine žaruljice simbolično zapalila predsjednica vlade Jadranka Kosor, koja je s brojnom osnovnoškolskom djecom odbrojavala zadnje sekunde do paljenja žarulja.

Vezani članci Provjereno razotkrilo još jedan slučaj ilegalne skrbi - 2 Starije i nepokretne ilegalno držali u stanu bez nadzora, naplaćivali im dom? "Ovdje se dovlače ljudi maltene da nam umiru" Slika nije dostupna 'Božićna priča' - 3D pustolovina koja stiže u kina

Na imanju obitelji Salaj večeras je upaljeno 1,1 milijun raznobojnih žaruljica na više od 800 biljaka, na površini od četiri hektara. Salajevi već godinama na svom imanju kite biljke i objekte stvarajući dojmljivu sliku, koja privlači javnost, i za to su dobili mnoga priznanja i nagrade.

'Božićna priča počela je 2002. kad smo imanje okitili sa 70 tisuća žarulja, a danas nas ih okružuje više od milijun', rekao je Zlatko Salaj, dodavši da njihovo imanje tijekom blagdana posjeti oko 40.000 ljudi.

'Ovakav projekt zahtijeva ustrajnost i ljubav za bližnje i sve ljude i ja vam na tome zahvaljujem', kazala je premijerka Kosor.

Otvorenju 'božićne bajke', koju posjetitelji mogu razgledati do 15. siječnja, nazočili su ministri Gordan Jandroković, Damir Bajs i Đuro Popijač te lokalni dužnosnici.

Vlasnici žive sami na velikom imanju

Vlasnici obiteljskog imanja Salaj - Nada i Zlatko - žive sami na velikom imanju u dolini ispod brda Svetog Vida okružena šumom. Njihov sin jedinac, koji živi u Njemačkoj, tijekom božićnih blagdana im pomaže u uređenju okućnice. Zlatko Salaj je sin siromašna mlinara, koji ga je sam odgajao jer mu je majka rano umrla. U blagdansko vrijeme nisu imali novca za božićno drvo i darove poput druge djece. Kad se nakon dugogodišnjeg rada u inozemstvu vratio u Hrvatsku, na imanju u Grabovnici ostvario mu se dječački san i ondje od 2005. 'piše' čazmansku Božićnu priču.

Ove se godine na kićenju više od 800 stabala i uređenju jaslica radilo gotovo dva mjeseca, a na imanju je organizirana i ugostiteljska ponuda i mogućnost kupnje suvenira. Priredbu podupire Bjelovarsko-bilogorska županija, grad Čazma, Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju