Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tihi ubojica

VIDEO: Trovali se plinom, a da nisu ni znali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklih su dana mediji izvijestili o čak dva slučaja trovanja ugljičnim monoksidom s umalo fatalnim ishodom. To je opasnost koja vreba u svakom domu, budući da se istjecanje plina ne može prepoznati osjetom. Stručnjaci kažu da gotovo svako peto kućanstvo ima neispravne instalacije. Svatko bi se od nas mogao upitati koliko je siguran u svojoj kući.

U studenom prošle godine Božica Čanadžija i njezin nevjenčani suprug Marko Barišić unajmili su stan u Dubravi. Oko 20 sati, kao i svakog dana, Božica je krenula okupati kćer Janu. To im je bila deseta večer u novom stanu. 'U jednom trenutku ona je skroz pocrvenila. Počela je plakati, vrištati, mahati rukama i nogama. Uzela sam je na ruke i zamotala u ručnik. Tu je ona skroz ostala bez svijesti, okrenula je očima i zjenice su joj bile točkaste', prisjeća se Božica za Provjereno.

Pročitajte i ovo Ilustracija tragedija u Punjabu Djevojčica (10) umrla nakon što je pojela tortu na svojem rođendanu: "Rekla je da je jako žedna. Tijelo je bilo sve hladnije" Bojler, ilustracija - 2 budite oprezni! Djevojčica iz Sesveta otrovala se plinom jer su ova dva uređaja bila upaljena istovremeno, a prozori i vrata zatvoreni

Njihova kći otrovala se ugljičnim monoksidom. Taj otrovni plin zadržavao se u malenoj kupaonici bez prozora i adekvatnog dimnjaka. Minute su ih dijelile od tragedije. 'Valjda se za dlaku izvukla, razmišljali smo samo da bude u redu', dodaje otac Marko.

Marko Tomešić 40 godina čisti dimnjake - upravo je on obavio pregled i sanaciju dimnjaka koji je uzrokovao trovanje Markove i Božičine kćeri Jane. Vlasnica stana je na svoju ruku stavila novi plinski bojler. Preuređivanje stana često uzrokuje trovanje. Mali prostor, PVC stolarija, dobro izolirani prozori i vrata sprečavaju ulaz kisika - kuhinjska napa dodatno ga usisava i stvara podtlak, a loši dimnjaci ne mogu izvući ubojite plinove. Gdje god se danas koristi PVC stolarija moraju se postavljati hermetički zatvoreni bojleri jer su oni najsigurniji. Uređaj se nalazi unutar kupaonice, plinovi koji izgaraju idu izravno izvan zgrade kroz odvojenu cijev.

Tihomir Mihalić servisira i popravlja plinske bojlere. Kaže kako je njihova starost i neispravnost jedan od glavnih uzročnika trovanja. 'Mi naglašavamo koliko su to strašne stvari, a ljudi nisu toliko upućeni koliko je to opasna pojava. Tuže se na migrene ili ne znam što ne znajući da se truju', dodaje Mihalić. Preporuča da se jednom na godinu - prije svake zime- napravi preventivni pregled.

Dr. Mario Pehar 6 je godina na intenzivnoj njezi liječio pacijente stradale trovanjem. Simptomi mogu biti od bezazlene mučnine, povraćanja i glavobolje do problema s plućima, poremećaja ritma srca. Kada se dogodi trovanje, najvažnije je brzo reagirati i pomoći osobi koja je stradala. Najbolje je izvući je van bez obzira na hladnoću, ako ne diše i srce ne radi, moraju se primijeniti mjere oživljavanja savjetuje dr. Pehar.

Plinski bojleri nisu opasni, ali treba biti oprezan. Najvažnije ih je redovito pregledavati kao i dimnjake. Uvijek je dobro imati mreže na vratima kupaonice, otvarati vrata ili prozor kupaonice kada se tuširate. Mogu se kupiti i alarmi koji signaliziraju povišenu razinu plina. S obzirom da je riječ o otrovu bez boje i mirisa, opreza - nikad dosta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene