Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druže se s onima koje hvataju

VIDEO: Tajni agenti u akciji po Rijeci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li staviti ruku u vatru da znate tko su, zapravo, vaši prijatelji? Brojni dileri i narkomani s riječke scene bili bi se zakleli da znaju. A zapravo su se mjesecima družili s tajnim agentima.

Posao ekipe za narkotike posve je filmski. 'Skompaju' se sa sumnjivcima, s njima tulumare, provode svaki trenutak i na kraju ih strpaju iza rešetaka. Prvi put dvoje aktivnih tajnih agenata stalo je pred kamere. Našoj riječkoj ekipi otkrili su pozadinu svoga posla. Tko bi rekao da se ispod moderne odjeće mladih kriju pištolji? Dobar auto, dobra roba, pravi mladi hrvatski par. No, Ivan i Maja inspektori su riječkih narkotika. 'Nema toga, to su prije rekao bih ulične priče, ali nema toga krupna riba, krupnija riba, zanimljivija je riba nego sitna riba', rekao je Ivan, inspektor u narkoticima.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

Svaka droga ima svoju klijentelu

Svaka droga ima svoju klijentelu. Kokain, takozvani jet-set, travu mlađi, heroin okorjeli narkomani. A za upad u neku od tih skupina, naši sugovornici moraju se prilagoditi ponašanjem, izgledom, odijevanjem. 'Za ljude za koje nikad ne bi rekli ili za djecu za koju nikad ne bi rekli da će krenuti tako. Jednostavno, to je niz društvenih faktora', rekla je Maja, inspektorica u narkoticima. Veći poslovi najčešće počinju u kafićima i klubovima, na ulici, tihim ulaskom u sumnjiva društva, a završavaju akcijama poput ove, u centru grada u po bijela dana.

Maknuti zlo s ulice

'Zadovoljni smo i sretni kad se nešto odradi dobro, kao što smo planirali, kad eto, da na kraju, ako makneš neko zlo s ulice, jer sutra će tu biti i tvoje dijete', dodaje Maja. Oboje su sportaši pa tako lakše podnose napore na poslu. Jer, uspješne akcije znaju trajati i po nekoliko dana, bez spavanja, obitelji, prijatelja. 'Ako baš i bude pretjerano recimo dva dana se dogodi da ne spavate po noći ni po danu, onda se mi znamo čak organizirati da bar po dvojica odemo spavati sat, dva vremena', priča Ivan.

Gram marihuane u Rijeci kreće se i do 70 kuna, a još nedavno bio je dvadeset, trideset. Gram bijelog je oko 500, a heroina oko 400 kuna. Potražnja raste, a ponudu često prekida policija. 'Odite pogledati u zatvor u Rijeku koliko osoba samo izdržava kaznu uz pravomoćnu presudu glede zlouporabe opojnih droga', rekao je Tomislav Kristić, načelnik Odjela droga PUPG. I upravo to, veliki broj dilera i narkomana iza rešetaka rezultat je rada naših dvoje inspektora i njihovih kolega koji svakodnevno miču drogu s ulica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene