Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kamere istraživačkog instituta Plavi svijet 'uhvatile' su sredozemnu medvjedicu.


Pojavljivanje sredozemne medvjedice i ove godine su snimili i zabilježili u cresko-lošinjskom akvatoriju. Prema dojavi i fotografijama turista koji borave na Lošinju istraživači Instituta Plavi svijet su u subotu u prijepodnevnim satima izašli na teren te pregledom dojavljene lokacije naišli na sredozemnu medvjedicu koja se odmarala na žalu male morske spilje na zapadnoj obali Cresa.

Vezani članci Sanja Živanović - 2 Pohvalili se da su u srpnju bili najbolji otok na Kvarneru: "Ako netko sada dođe, teško će do kreveta" Traktor kao \'turistički vlakić\' Od traktora napravio turistički vlakić i vozio turiste po otoku: Njemica ispala i teško se ozlijedila

Životinja duga oko 2,5 metra gotovo nepomično je ležala na žalu. Kasnijim pregledom spilje i žala prikupili su manju količinu biološkog materijala temeljem kojeg će pokušati izvršiti analizu DNA što bi im u budućnosti moglo pomoći pri utvrđivanju porijekla ove životinje.

>> Kod Rta Kamenjak viđena sredozemna medvjedica

Sredozemna medvjedica (Monachus monachus) zasigurno je najugroženiji Europski morski sisavac. Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u dvije veće populacije - jednoj u području sjeveroistočnog Mediterana (Grčka, Turska, Cipar) i drugoj u području sjeveroistočnog Atlantika (Cap Blanc uz obale zapadne Afrike i Mauritanije i otočje Desertas u arhipelagu Madeire).

Iako je u povijesti bila poznata kao redoviti stanovnik Jadrana, te je čak kao vrsta znanstveno opisana po primjerku ulovljenom na Cresu 1779. godine, od sredine 1960-tih godina njihov broj značajno je smanjen te se od tada ne bilježi razmnožavanje već samo povremena opažanja primjeraka koji dolaze iz Sredozemlja, najvjerojatnije iz Grčke.

Na žalost, ova opažanja za sada su samo podsjetnik na činjenicu da su razne ljudske aktivnosti - lov i ubijanje, prelov ribe, gradnja i urbanizacija u priobalju, uznemiravanje i zagađenje - toliko promijenili okoliš da u njemu danas za sredozemnu medvjedicu gotovo više nema mjesta. Upravo zbog toga sredozemna medvjedica kao svoja obitavališta izabire izolirane i nepristupačne morske spilje i plaže.

Unatoč sporadičnim dojavama o pojedinačnim opažanjima ove vrste zabilježenim u posljednjih nekoliko desetljeća, pojavljivanje sredozemne medvjedice u Jadranu potvrđeno je tek u novije vrijeme. Prvo fotografski dokumentirano opažanje napravljeno je 12. lipnja 2005. godine kada su je istraživači Instituta Plavi svijet identificirali na fotografijama snimljenim u blizini otoka Silbe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.