Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mačak Tom postao je heroj u mjestu Banjole u Istri. Glasnim mijaukanjem, probudio je četveročlanu obitelj i spasio ih od gušenja dimom.


Spasilac četveročlane obitelji Kečan je mačak Tom. Obično provodi noći u dvorištu izvan kuće. No, za zime zna se ušuljati u kuću i sakriti ispod kreveta u dječjoj sobi. 'Jako je mjaukao kao nikad ranije i onda sam se ja digao iz sna, osjetio sam neki smrad, neki dim i onda sam skočio, ustao, upalio svjetlo u sobi', ispričao je Ivica Kečan.

Vezani članci Policija, ilustracija Dirljiv oproštaj od srednjoškolca iz BiH koji se utopio u Istri: "Kao da je sve stalo, mirno nam spavaj" Policija, Ilustracija Policija objavila detalje nesreće u poznatom turističkom odredištu gdje je poginuo 18-godišnjak

Zbog neispravnog dimnjaka u dnevnom boravku, dim je ispunio sve prostorije u kući. Svi su se uspjeli na vrijeme dignuti i izaći iz kuće. Navodno su dugogodišnji neriješeni susjedski odnosi podstanara uzrok svemu. Spašena obitelj dijeli dvokatnicu s gazdinim bratom koji, kako tvrdi Ivica, ne dopušta dimnjačarima da dimnjak očiste iz prizemlja.

'Vjerojatno mi nismo jedini koji imaju problema sa susjedom, znači trebalo bi dimnjačarima nekako omogućiti da mogu doći i osposobiti svačiji dimnjak', kaže Svjetlana Kečan. Prijavili su Kečani susjeda, no, smataraju kako upozorenje policije, nije nimalo pomoglo. Zasad se, zbog sigurnosti, tim dimnjakom ne koriste. 'Da mačka nije bilo, ja mislim da se nitko ne bi probudio', rekao je Ivica. Od kad nas je spasio, Tom im je vrlo privržen, tvrdi Ivica, kao da zna što je učinio.