Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bankomat predatori'

Prepoznajte bankomat 'obrađen' za krađu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policajci specijalizirani za pljačku tekućih računa građana s bankomata, ekskluzivno su nam pokazali najsuvremenije uređaje kakvi se koriste za preuzimanje pinova kojima se onda podiže tuđi novac. Kako se zaštititi?

Kradljivci novca preko bankomata usavršili su najsuvremenije tehnike. Mikro kamere, skeneri, lažne tipkovnice, sve je to dio arsenala 'bankomat predatora' koji često dolaze iz inozemstva, a kad obave posao nestaju preko granice. Policajci su nam ekskluzivno pokazali dio te lopovske opreme.'Montiranje dodatne opreme na bankomate koja služi za prikupljanje podataka o karticama', kaže Željko Brkić iz Uprave kriminalističke policije. Oprema je sofisticirana pa običan građanin teško može primijetiti lažnu tipkovnicu ili mikrokameru, a o skeneru za bankomate suvišno je i govoriti. A lopovi, brzo naprave posao i s opremom se presele na drugu lokaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Opljačkan 91 štediša Raiffeisen banke Slika nije dostupna Policija zaprimila već 50 prijava štediša Raiffeisen banke

>> Prevaranti na bankomatima postavljaju i lažne tipkovnice

'Rijetki su slučajevi pronalaska opreme na bankomatima. Počinitelji opremu montiraju, skupe određen broj podataka i uopće se ne zna da su otuđeni podaci', kaže Brkić. Prevaranti su u pravilu uvijek stranci. I to mahom oni iz juogistočne Europe. U policiji kažu da su i restorani često mjesta pogodna za skeniranje podataka s kartice pa je savjet nikad ne ispuštati karticu iz vida, a pin skrivajte pri utipkavanju. Kad shvatite da ste ipak pokradeni uvijek je najvažnije prvo nazvati banku. Premda banke vraćaju novac, osjećaj da vas je netko preveslao i nije baš ugodan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene