Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima nade

VIDEO Ovo su prvi hrvatski jajomat i uljomat...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obiteljska poljoprivredna gospodarstva teško preživljavaju krizu. No, da u teškoj situaciji i dalje ima nade, pokazat će vam sljedeća priča.

Domaća jaja Varaždinci kupuju iz prvog jajomata u Hrvatskoj. Zvonko Šincek svako jutro jajomat puni sa 600 jaja. Iako je postavljen prije samo dva tjedna, Varaždinci već znaju za njega. Varaždinci su oduševljeni.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć, ilustracija Crni dan u Varaždinu Beba ozlijeđena u nesreći, a u drugom sudaru ozlijeđen dječak (12) Ilustracija konzumirali amfetamin Skandal u školi: Učenici se drogirali na nastavi, u školu upala policija i privela trojicu

Domaća jaja stižu sa Zvonkove farme nedaleko od Varaždina, gdje uz pomoć supruge vodi brigu o 2.500 kokoši. "Pa ujutro one se u 6 sati hrane, kasnije oko podneva se kupe jaja, sortiraju se i idu dalje u prodaju", objašnjava Šincek.

Umjesto na oranice poljoprivrednici poticaje troše na kuće i aute

U prodaji je i domaće maslinovo ulje obitelji Perić i to iz jedinog uljomata u Hrvatskoj. Otkad je prije pola godine zajedno s ocem kupila uljomat, Silvana Perić je povećala prodaju ulja. "Bez nekakve novine, bez nekih ideja, bez inicijativa zapravo nema ništa", ističe ona.

Automati s domaćim proizvodima idealno su rješenje i za proizvođača i za kupca. Proizvođaču omogućuje izravan plasman proizvoda, što se kaže s farme ili polja - direktno na stol građana. Kupac pak po domaći proizvod ne mora na farmu, već uz pomoć automata, poput ovoga s mlijekom, farma dolazi u njegov kvart.

Jajomat, uljomat i mljekomat su dokaz da se i mali poljoprivrednici mogu izboriti za sebe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene