Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo izborne prijevare, Državno izborno povjerenstvo podnijelo je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.


Epilog je to saborske rasprave o Vladinu prijedlogu da se izmijeni Zakon o izboru članova u Europski parlament - zakon, doduše, u konačnici nije izmijenjen, ali je rasprava 'urodila' kaznenom prijavom, prvom takve vrste.

Vezani članci Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) DIP odgovorio na prigovore o pravu glasa zaraženih: ''Točno je da nema propisa, ali to nalaže zdrav razum'' Ana Lovrin (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Svi žele u Sabor: DIP zaprimio 192 liste i 17 'manjinskih' kandidatura

Kaznena prijava potvrdila je da su u DIP-u vrlo pozorno pratili rad Sabora i dobro čuli kad su pojedini zastupnici iznosili da znaju za određene izborne prijevare.

Povjerenstvo je upoznato da je tijekom rasprave (...) "zastupnik Boro Grubišić među ostalim izjavio da je 'imao jednog prijatelja' koji je kao predsjednik biračkog odbora, za vrijeme dok ostali članovi odbora nisu bili prisutni na biračkom mjestu, ubacio u kutiju sto glasačkih listića", izjavilo je Povjerenstvo na upit je li upoznato sa saborskom raspravom te ako je odgovor potvrdan, što je poduzelo.

Iz potvrdnog odgovora jasno je da je Povjerenstvo povuklo vrlo konkretne poteze.

Grubišić: Moj prijatelj je varao na izborima, ali ga nisam htio prijaviti

Povjerenstvo je podnijelo kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi nadležno Državno odvjetništvo utvrdilo jesu li navedenom radnjom ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela izborne prijevare iz članka 338. Kaznenog zakona, naglasili su iz Povjerenstva.

Kako će se stvari dalje razvijati u DIP-u nisu mogli predvidjeti, smatraju tek da će, pokrene li se postupak, Državno odvjetništvo, vjerojatno, za svjedoka pozvati zastupnika Boru Grubišića buduću da je spomenuta informacija potekla od njega.

U DIP-u su svjesni da Državno odvjetništvo, ako postupak pokrene, nema obvezu izvjestiti ih, ali bi, ipak, voljeli znati rezultat svoje prijave.

DIP je kaznenu prijavu podnio koncem ožujka i do sada od Državnog odvjetništva nije zaprimio povratnu informaciju o daljnjem tijeku postupka.

Pojasnili su da je za kazneno djelo izborne prijevare propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Objašnjavajući zašto su se tek sada odlučili na takav korak, u DIP-u kažu da nikada do sada nisu imali tako "jasnu i dostupnu tvrdnju".

I u buduće će, poručuju, pratiti izjave iz kojih se može iščitati postojanje nedozvoljenih aktivnosti i poduzimati raspoložive mjere.

Na takav način će se zadržati i dodatno osnažiti povjerenje birača u izborni postupak, uvjereni su u DIP-u.

Političari bi, svakako, svojim postupcima i javnim nastupima trebali pridonositi izgradnji tog povjerenja, poručuju iz Državnog izbornog povjerenstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju