Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri milijuna eura vrijedan projekt

VIDEO: Akcija oralnog cijepljenja lisica protiv bjesnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je četiri milijuna eura vrijedan projekt cijepljenja lisica protiv bjesnoće. Naša je ekipa poletjela u avionu iz kojeg se bacaju mamci s cjepivom kako bi spriječili širenje te bolesti.

Bjesnoćom se na godinu zarazi i do tisuću životinja. Pet zrakoplova naoružanih cjepivom protiv bjesnoće krenulo je iz krčke zračne luke prema Istri i Gorskome kotaru. 'Da bi se istrijebila bjesnoća u populaciji divljih životinja ovakve projekte je potrebno provoditi najmanje 5 godina uzastopce', rekla je Ivana Lohman Janković, voditeljica projekta Uprave za veterinarstvo.

Pročitajte i ovo Dan mimoza - 1 Nema adekvatnog odaziva Svaki treći dan jedna žena umre u Hrvatskoj od opasne bolesti: "Još niti 50 posto djevojčica ili dječaka nije cijepljeno" Slika nije dostupna Stručnjaci upućuju na oprez Znatiželja ili pak bjesnoća: Lisica viđena u blizini shopping centra u Splitu

 Posao obavlja češko poduzeće s iskustvom u postavljanju mamaca iz zraka. 'Kad ide avion u zrak za cijepljenje on bilježi koordinate, on zabilježi datum, bilježi sat vremena gdje se bacalo', rekao je Ivan Drastich, voditelj poslova ovlaštene tvrtke.

>> Bijesne lisice haraju po unutrašnjosti Istre

Piloti s kojima je poletio i naš snimatelj kažu da su ovakve akcije užitak. 'Letenje je poseban užitak, još kad je spojeno s nečim ovakvim, korisnim, suzbijanjem ove opasne bolesti, nema većeg gušta', rekao je pilot Petr Buček. Oralno cijepljenje obavljeno je i prije petnaestak godina kada su lovci postavljali mamce po lovištima i tada su zabilježeni dobri rezultati.

'I populacija se digla, lisica je bilo više nego što ih ima danas', rekao je Miroslav Grgurić iz Lovačkog društva 'Jelen' iz Ravne Gore. 'Sada ne želimo niti dirnuti lisicu koju odstrelimo, a morali bi', rekao je Ivan Jakovac iz istog lovačkog društva. U mamcu od ribljeg brašna nalazi se cjepivo koje životinje progutaju i tako postaju imune na bjesnoću.

Nađete li mamak nemojte ga dirati!

'Ukoliko nađete mamak u prirodi ostavite ga, najbolje ga je ne dirati. Ukoliko se dogodi da mamak padne u vaše dvorište ili negdje u blizini gdje se igraju vaša djeca jednostavno s vrećicom uzmete mamak i odnesete ga do obližnjeg grma', objasnila je Lohman Janković.

Nakon Istre i Gorskog kotara na redu su sve kontinentalne županije. Sljedeće cijepljenje bit će obavljeno već ove jeseni, a nakon pet godina očekuje se da bi se bjesnoća kojom se na godinu zarazi i do tisuću životinja trebala u potpunosti istrijebiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene