Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U novosagrađenoj crkvi u Pločama nedavno se pojavio neobičan proglas - popis imena koja će župnik na krštenju nagraditi novčanom nagradom od 1000 kuna.


Primjerice trenutačno najpopularnije ime u Hrvatskoj, Lana, nije na župnikovu popisu poželjnih imena, a nagrade nema ni za strana imena.

Vezani članci Crkva u Salima, ilustracija Svećenik koji se predstavljao kao policajac opet privukao pažnju: Na župni dvor izvjesio zastavu HOS-a, mještani je gađali jajima Ogulinski Crveni križ - 3 Za Provjereno progovorili bivši djelatnici ogulinskog Crvenog križa: "Daješ nekima koji imaju bogatstvo..."

Pločanskom župniku nije svejedno kako mu se župljani zovu. Sam don Petar ima narodno i kršćansko ime, a kako u Pločama, kaže, ima svega i svačega odlučio je s tisuću kuna nagrađivati upravo takva - kršćanska ali narodna. U vremenu globalizacije time se, smatra, čuva tradicija, poštuje vjera i spomen na pretke.

Krstit će on i Janeze i Fritzeve i Lane, ali za njih nema nagrade. ‘Svaka čast Lani, ali ta od mene ne može dobiti nagradu. Ma kakvo je to ime Lana?’, pita se don Petar.

Nagradu za ime dosad je dobilo petero djece, a uskoro bi mogla biti i veća, obećava župnik. Sve kako bi se iz Ploča iskorijenila nepoćudna imena, te sačuvala narodna kršćanska.