Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljiv način čuvanja tradicije

1000 kuna župnikove nagrade za 'pravo' kršćansko ime djeteta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U novosagrađenoj crkvi u Pločama nedavno se pojavio neobičan proglas - popis imena koja će župnik na krštenju nagraditi novčanom nagradom od 1000 kuna.

Primjerice trenutačno najpopularnije ime u Hrvatskoj, Lana, nije na župnikovu popisu poželjnih imena, a nagrade nema ni za strana imena.

Pročitajte i ovo Marinko Golek Marinko Golek Tragično preminuo mladi svećenik, imao je samo 32 godine Ilustracija Skandal u Španjolskoj Svećenik optužen da je s dečkom prodavao Viagru: Ponuđeno mu je psihološko i duhovno vodstvo

Pločanskom župniku nije svejedno kako mu se župljani zovu. Sam don Petar ima narodno i kršćansko ime, a kako u Pločama, kaže, ima svega i svačega odlučio je s tisuću kuna nagrađivati upravo takva - kršćanska ali narodna. U vremenu globalizacije time se, smatra, čuva tradicija, poštuje vjera i spomen na pretke.

Krstit će on i Janeze i Fritzeve i Lane, ali za njih nema nagrade. ‘Svaka čast Lani, ali ta od mene ne može dobiti nagradu. Ma kakvo je to ime Lana?’, pita se don Petar.

Nagradu za ime dosad je dobilo petero djece, a uskoro bi mogla biti i veća, obećava župnik. Sve kako bi se iz Ploča iskorijenila nepoćudna imena, te sačuvala narodna kršćanska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene