Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova komisija

Počinje novi lov na kunu za kovanicu eura, objavljeni neki uvjeti: Mogu se javiti svi hrvatski građani...

Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a, najavila je raspisivanje novog natječaja za likovno rješenje naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od jednog eura.

Komisija za novac HNB-a odlučila je raspisati novi otvoreni natječaj za likovno rješenje naličja hrvatske kovanice od jednog eura s motivom kune, a tu je odluku novinarima obrazložila Ivana Jakir-Bajo, viceguvernerka HNB-a i predsjednica Komisije. 

Jakir-Bajo je iskazala žaljenje zbog toga što je "sve ovo bacilo sjenu na čitav postupak" i potvrdila da će eurokovanice biti izrađene na vrijeme. Dodala je da je Komisija dobila sva potrebna jamstva tijekom procesa, među ostalim i pisane izjave svih autora da je njihov rad originalna intelektualna tvorevina nastala za potrebe natječaja".

"U interesu nam je da novu kovanicu približimo svim građanima i stoga će natječaj biti otvoren za sve punoljetne osobe s našim državljanstvom", rekla je viceguvernerka HNB-a.

Objasnila je da će ovoga puta biti uključena samo jedna stručna komisija. Natječaj će trajati oko tri tjedna, a za sadržaj komisije je rekla samo da će to biti stručno tijelo sačinjeno od numiznatičara i povjesničara umjetnosti.

Novim natječajem tražit će se i izvedbeno rješenje, odnosno 3D model. Uvjeti će se također mijenjati, pa će se tražiti gotov usklađeni dizajn. "Što se tiče jamstva, osnova će i ovaj put biti izjava pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da je djelo originalna intelektualna tvorevina", pojasnila je viceguvernerka, dodajući da će u natječaj uključiti i dodatne mehanizme. 

"Sud je jedini meritoran za utvrđivanje povrede autorskih prava, i to u vrlo dugotrajnom procesu s velikim brojem vještaka", kaže Jakir-Bajo. 

Što se tiče nagrade za drugo i treće mjesto, rekla je da njezina komisija nije utvrdila da je tu došlo do nekih odstupanja.

"Mislim, da se vama svima nisu svidjeli oni dizajni u petak, ja bih već taj dan bila tu. Ako pogledamo dizajne glagoljice, Nikole Tesle i geografske karte, mislim da nitko ne može osporiti da je to kvalitetan dizajn i da su to mladi autori sa svježim idejama. Trebali smo iskoristiti ove dane da promoviramo te mlade autore", kaže Jakir-Bajo.

Novi natječaj nakon skandala

Hrvatska narodna banka oglasila se danas priopćenjem u kojem je objavila odluku o raspisivanju novog natječaja. Tvrde da to neće dovesti u pitanje pravovremenu izradu hrvatskih eurokovanica. 

Pročitajte i ovo Skandal oko euro kovanice - 4 FIJASKO S NATJEČAJEM Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Zadovoljan sam što je povukao dizajn, to je ispravna odluka"

Pročitajte i ovo Stjepan Pranjković NE SPOMINJE PLAGIJAT Oglasio se autor spornog dizajna hrvatske kovanice eura, ispričao se svima zbog neugodnosti: "Povlačim svoj prijedlog"

Prošli natječaj je propao nakon otkrića da je Stjepan Pranjković, pobjednik čiji je rad trebao biti nagrađen sa 70.000 kuna, plagirao motiv kune s fotografije škotskog fotografa Iaina Leacha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene