Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi će turisti sutra put Đakova na Đakovačke vezove za koje su pripreme u punom jeku.


Osim plesa i pjesme, ono što nažalost mnogi neće imati priliku vidjeti je poseban podrum s misnim vinima ispod đakovačke katedrale. No, zato je tamo ušla naša kamera.
Veličanstveno zdanje ima svoje dobro čuvane tajne. U vinskim podrumima đakovačkih biskupa čuva se misno vino.

Vezani članci Instagramuša Instagramuša pokušala uslikati obrok, pa ostala i bez hrane i bez slike Galebovi Snimili podmuklog galeba kako krade hranu, nije znao da ptice mogu biti takvi gadovi

'Misno vino je rađeno po kanonskom, crkvenom zakonu i iza njega uvijek stoji izvornost', rekao je Miroslav Bošnjak, enolog, voditelj proizvodnje Misnih vina. Svidjela se ta izvornost i samom papi Ivanu Pavlu. Oduševio ga je trnavački traminac.

Boca do boce - prava Slavonska vina. Da bez njih nema Đakovačkih vezova, zna i Dubravko Knećević. Podrum je zato dobro pripremio. 'Tražimo autohtono domaće, a to traže i gosti - vino s đakovačkog vinogorja', rekao je Dubravko Knežević, vlasnik restorana Sokak.

I ništa bez kulena. No, ima u šokadiji još neotkrivenih delicija. Za ručak na pravom sokaku, u dane Đakovačkih vezova, nemoguće je dobiti stolicu. Uz piće i iće - pokazat će Đakovo i bogatstvo iz bakinih škrinja.

Sa češljanjem se počinje dan ranije. Umjesto gela za kosu, laka ili pjene - svinjska mast. I frizura traje - barem osam dana. Baš kao prije 70 godina, kad je baka Katica Stažić bila mlada. Plesti 'košaricu' znala je svaka mama. 'Kad subota dođe, a mama se naljuti i neće nas češljati, a mi kod kolegica - kod krava smo se naučile same češljati', ispričala je Katica. Zanat iz Gorjana danas prenosi na mlade, a to je kaže i smisao pučke tradicije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.