Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić:

'SDP u ime HNS-a pregovara s Mostom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić izjavila je u subotu da u novom krugu pregovora s Mostom nezavisnih lista SDP pregovara u ime njezine stranke, članice koalicije Hrvatska raste, te da je moguće da Hrvatska uskoro dobije mandatara.

Vesna Pusić smatra da je još uvijek moguće da Hrvatska do Božića dobije mandatara, a čelnika Mosta nezavisnih lista Božu Petrova vidi kao jednu mogućnost za to.

"Zoran Milanović u ovom trenutku ima naše povjerenje razgovarati u ime koalicije, ali mi zadržavamo pravo da se upoznamo s rezultatima tih razgovora i donesemo svoje konačne odluke", rekla je Pusić novinarima na blagdanskom okupljanju HNS-a u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori idu dalje MOST i SDP sastaju se u 13 sati Slika nije dostupna Gdje je Grmoja? 'MOST se ne raspada iako ga pokušavaju srušiti'

"SDP je u našoj koaliciji veći partner, što je pozicija koja ima mnoge prednosti, ali i neke nedostatke, poput onoga da u ovakvim stvarima moraš sudjelovati, dok pozicija po veličini drugog partnera ima puno nedostataka, ali i prednosti, da u takvim stvarima nije nužno sudjelovati", ustvrdila je.

Na pitanje je li HNS bio pozvan na aktualne pregovore, Pusić je rekla da su pozvani kao i svi ostali, rečeno je da se pregovara s Domoljubnom koalicijom i neka dođu ako hoće. "U ovom smo trenutku za to ovlastili SDP", istaknula je.

Novinare je zanimalo i vidi li se u istoj vladi s HDZ-om. "Za sada se ne vidim nigdje, vidjet ćemo u kojem će pravcu ići razgovori", rekla je.

Upitana nije li u koalicijskom sporazumu potpisano da nakon izbora neće biti saveza s HDZ-om, Pusić je rekla da se ne sjeća je li tako nešto potpisano ili nije. "Sve što je dogovoreno, dogovoreno je na razini stranaka i ništa se neće raditi što neće biti dogovoreno na razini koalicijskih partnera i stranaka, svatko ima slobodu da odluči za sebe", istaknula je.

"Slovenija još nije dala zadovoljavajući odgovor o žici"

Kao ministrica vanjskih i europskih poslova u tehničkoj vladi, Pusić je izvijestila da od Slovenije još nisu dobili zadovoljavajući odgovor na prosvjedne note zbog protupravnog postavljanja žice na granici, a koje s obzirom na mjesto gdje je žica postavljena šalju otprilike jednom tjedno.

"Dobili smo neke odgovore, ali oni nisu zadovoljavajući, jedini zadovoljavajući odgovor bio bi da se žica zaista makne sa spornog ili direktno hrvatskog teritorija, a naš je stav da ona ni ne treba", naglasila je.

Pusić očekuje da će na postavljanje žice reagirati i Europska komisija, a osobito njezin dio posvećen zaštiti okoliša, s obzirom da životinje više onuda ne mogu prolaziti i pogibaju.

"To nije samo žica, nego žica s britvama koja ranjava bilo koga tko je pokušava prijeći", kazala je Pusić, dodavši da je nerazumljivo zbog čega je žica uopće postavljena u Gorskom Kotaru i u Istri, gdje nitko od izbjeglica nije prelazio granicu. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene