Obavijesti Video Pretražite Navigacija
teški uvjeti rada

VIDEO/FOTO Prijeti li Zagrebu napuljski scenarij? Radnici Čistoće u štrajku do daljnjeg

Aktualno Galerija Prosvjed radnika Čistoće - 29 Prosvjed radnika Čistoće - 29 Foto: Ranko Suvar/Cropix/Cropix Prosvjed radnika Čistoće - 34 Prosvjed radnika Čistoće - 34 Foto: Ranko Suvar/Cropix/Cropix Prosvjed radnika Čistoće - 33 Prosvjed radnika Čistoće - 33 Foto: Ranko Suvar/Cropix/Cropix Prosvjed radnika Čistoće - 32 Prosvjed radnika Čistoće - 32 Foto: Ranko Suvar/Cropix/Cropix +19 Prosvjed radnika Čistoće - 35 Galerija 1/24 >>
Radnici zagrebačke Čistoće krenuli su u štrajk zbog izvanrednih otkaza trojici kolega koji su snimljeni kako različit otpad trpaju u isti kamion. Drugi je razlog prosvjeda nezadovoljstvo uvjetima rada.

Više stotina radnika zagrebačke Čistoće okupilo se u četvrtak na velikom prosvjedu ispred zgrade na Radničkoj cesti. 

Neposredni povod su izvanredni otkazi trojici radnika Čistoće koje su građani snimili kako nepropisno zbrinjavanju otpad u zagrebačkom naselju Središće. Štrajk radnika Čistoće trajat će do ispunjenja zahtjeva, očekuju iako je Uprava privremeno povukla odluku o otkazima, traže i da ispuni uvjete koje radnici traže u kolektivnim pregovorima. 

"Prvo: sistematizacija poslova složenosti po svim grupama, drugo: povećanje osnovice, treće: sva prava koja nas zaslužuju po kolektivnom ugovoru. Mi nećemo odustati ni jednog koraka dok mi ta prava ne dobijemo", rekao je u ime djelatnika Čistoće Sabahudin Sedić. "Znači radnici Čistoće, ni jedan odavde neće izaći van i ako treba mjesec dana, dok mi svoja prava ne dobijemo, po cijenu otkaza svih nas ovdje". 

Pročitajte i ovo Smeće na zagrebačkom Trgu bana Jelačića NOVI MODEL ODVAJANJA Na terenu sa zagrebačkim inspektorom za otpad: Stavio je rukavice i pažljivo rastvorio račun, s pomalo detektivskim smiješkom na licu...

Teški uvjeti rada

Nakon sastanak u upravi Holdinga, Uprava Čistoće je pristala na preispitivanje odluke o izvanrednim otkazima i razgovor s radnicima. 

Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća, ističe da su radnici napravili pogrešku, da su oni svjesni toga i da su zbog odvajanja otpada, pod svojevrsnim pritiskom.

"S obzirom na sva saznanja koja imamo, mi smo mjeru za otkaz suspendirali kako bismo imali neometan odvoz komunalnog otpada u gradu Zagrebu", rekao je Vić. 

Radnici nastavljaju štrajk, poručuju da na posao neće dok se ne ispune svi uvjeti koje traže.

"Ne idemo van! Jači smo od Uprave! Mi smo ih postavili, mi ćemo ih i skinuti." 

Radnici se vraćaju na posao "tek kad dobijemo ono što tražimo po kolektivnom ugovoru", rekao je jedan od radnika. 

Ono što se na prosvjedu moglo čuti jesu i teški uvjeti rada.

"Definitivno radimo po kiši, vjetru, suncu, u neadekvatnoj opremi. Obećavaju nam da ćemo dobiti nove jakne, bolju opremu, ovo što mi dobivamo nije adekvatno", prenosi izjavu Anisa Bajrića, djelatnika Čistoće, Dnevnik Nove TV. 

Ako radnici ustraju u svom naumu, Zagreb bi već ovoga tjedna mogao imati scenarij kao u Napulju.

Napuljski scenarij

Ni u utorak nitko neće odvesti otpad s ulica jer radnici štrajk nastavljaju. Iako im je traženi uvjet ispunjen i odluka o otkazu trojici radnika privremeno suspendirana, radnici nisu odustali od štrajka.

Radnici traže napismeno da će njih trojica biti vraćeni na posao, ali to je samo jedan od uvjeta koji su tražili. Frustrirani su kažu i uvjetima rada i malim plaćama te traže da im se ispune svi uvjeti iz kolektivnog ugovora i poveća osnovica plaće, javila je novinarka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

"Prva smjena provela je svoj radni dan u prostorijama Čistoće umjesto na cesti, a isto su nastavili radnici u drugoj smjeni. Vidimo vozila stoje, parkirana su ovdje u dvorištu". 

"Cijeli dan nije se odvozio otpad, a radnici najavljuju da će tako i ostati do daljnjeg. Isto su poručili i predstavnicima Sindikata, nezadovoljni kako se oni zauzimaju za njih pa će, kažu, sutra sami potražiti pravnu pomoć i obratiti se odvjetnicima", kaže Ćevid.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je u Ateni na sastanku s još 30 gradonačelnika Jugoistočne Europe i ako se štrajk nastavi sigurno će ga dočekati ulice pune smeća, budući da Zagreb već sad grca u smeću i već su se suočavali s problemima i oko manjka radnika i vozila.

"Tražili smo od Grada da netko od zamjenika gradonačelnika bude naš sugovornik večeras, ali nisu htjeli pred kamere. Iz Holdinga su stali u njihovu obranu objašnjavajući kako je ovo interna stvar Holdinga, a ne grada i politike", kaže novinarka.

Radnicima je jasno da je ovo itekako stvar grada i politike te su njih 400 gradonačelniku i upravi Holdinga postavili su jasan ultimatum, da nitko neće izaći na cestu dok god njihovi uvjeti ne budu ispunjeni.

Prosvjed radnika Čistoće - 27 Prosvjed radnika Čistoće - 28 (Foto: Ranko Suvar/Cropix/Cropix)

Pročitano pismo otpuštenog radnika

Jedan od radnika Čistoće, Anis Bajrić, pročitao je pismo jednog od kolega koji je dobio izvanredni otkaz, u kojem je opisao što se točno dogodilo kada su prikupljali otpad u Središću. 

"Mi smo imali na toj lokaciji 5 tona plastike viška. Poslužili smo se jednim kontejnerom biootpada i jednim miješanog otpada koji su bili potpuno prazni kako bismo mogli skupiti tu plastiku. Bilo je i stiropora i svega jer ljudi nisu više imali gdje trpati plastiku. CIOS grupi je poslano imaju li zamjerke na sadržaj kamiona i rekli su da je sve uredno poslano. U kamionu je bila plastika", pročitao je Bajrić.

Kaže da je jednom od otpuštenih djelatnika pozlilo kada je čuo za odluku Uprave. 

"U povijesti firme zna se da idu tri opomene pa onda otkaz, a oni su ga dobili odmah, i to preko vikenda", kaže Bajrić. 

Sindikat: Vozač ne smije napuštati kamion 

Iz Novog sindikata tvrde da su radnici koji su dobili otkaz kontejnere koji inače služe za druge vrste otpada samo iskoristili za sakupljanje plastike koja je bila razbacana oko spremnika. 

"Što se tiče vozača, za vrijeme utovara otpada on ne smije napuštati vozilo pa nije ni bio u mogućnosti provjeravati vrstu otpada. Voditelj podružnice još uvijek nije dostavio očitovanje o mjerama poduzetim za zaštitu radnika u novim okolnostima odvoza otpada koju smo zatražili", navode u ovom sindikatu.

"Prekršili su strogi protokol"

Iz Zagrebačkog holdinga ispričali su se građanima i objavili detalje ovog slučaja.  

"U incidentu koji se dogodio u Ulici Republike Njemačke br. 6, 4. siječnja ove godine, nekoliko radnika Čistoće je prilikom pražnjenja spremnika prekršilo strogo i jasno propisan protokol o postupanju sa komunalnim otpadom, zbog čega se još jednom ispričavamo građanima.

Napominjemo da se radi o izoliranom slučaju, o incidentu. U podružnici Čistoća radi oko 2000 djelatnika koji svoj posao obavljaju dobro, kvalitetno i sukladno protokolima. Navedeni incident je nanio veliku štetu Holdingu i Čistoći, i to u vrijeme kada Čistoća bilježi pozitivne promjene od uvođenja reformi (npr. manja količina miješanog komunalnog otpada, povećano razdvajanje otpada i sl.)", poručuju iz Holdinga navodeći kako su proveli internu istragu i propisano savjetovanje sa sindikatima u vezi s otkazivanjem ugovora o radu djelatnika koji su sudjelovali u incidentu.

"Uprava Zagrebačkog holdinga provela je postupak u skladu s važećim propisima te donijela odluke o sankcijama u skladu s utvrđenim činjenicama," zaključuju. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene