Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIT ĆE SMEĆA

Propali pregovori Holdinga i sindikata o povećanju plaća: Štrajk je sve izvjesniji

Aktualno Galerija Sprema se štrajk - 3 Sprema se štrajk - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sprema se štrajk - 2 Sprema se štrajk - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sprema se štrajk - 1 Sprema se štrajk - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zdravko Stoilković, Samostalni sindikat radnika u komunalnim djelatnostima Zdravko Stoilković, Samostalni sindikat radnika u komunalnim djelatnostima Foto: DNEVNIK.hr +1 Šefika Galerija 1/6 >>
Nova godina pred vratima, novi problemi za stanovnike glavnog grada Hrvatske. Nakon višemjesečnih razgovora, propali su pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i sindikata o povećanju plaća. Radnici sada prijete štrajkom.

Kontejneri puni smeća nisu neuobičajen prizor u metropoli, ali bi ga moglo biti i puno puno više. Radnici Gradske čistoće, ali i ostalih zagrebačkih komunalnih tvrtki, spremaju se u štrajk. Razlog je taj što im Uprava Holdinga ne da veće plaće koje zahtijevaju.

Sprema se štrajk - 2 Sprema se štrajk - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Tražimo da se jednostavno ispoštuje ono što smo mi predlagali, a to je 87 milijuna kuna težak financijski paket gdje smo upravo inzistirali da radnici s najnižim primanjima dobiju najveći kolač, odnosno povišicu", poručio je predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga Dražen Jović.

Šturo priopćenje Uprave Holdinga

"Od siječnje se planira investicija u materijalna prava radnika u iznosu od 46 i pol milijuna kuna na godinu što predstavlja rast od 7,67 posto godišnje bruto plaće i neoporezivih isplata. Isto tako, dodatnih 13,5 milijuna kuna bit će usmjereno na usklađivanje plaća radnika čime će ukupno povećanje iznositi 60 milijuna kuna na godišnjoj razini", priopćili su iz Holdinga.

Sprema se štrajk - 2 Sprema se štrajk - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Uprava nudi šezdeset, sindikati traže osamdeset milijuna kuna. Je li tih dvadeset milijuna razlog za štrajk u gradu čiji proračun iznosi golemih 15 milijardi kuna? Problem nije samo u iznosu već i u raspodjeli novca.

"Kao primjer možemo navesti da smo izračunali da će radnik sa 5600 kuna dobiti povišicu 600 kuna, a da će nekakav šef s koeficijentom šest dobiti 14.477 kuna. Što je razlika između ovog koji ima 125 posto veću plaću samo sto dvadeset i tri kune. Smatramo da to nije dobro", upozorava Jović.

Ako se pita građane koji to sve plaćaju, zahtjevi za povišicom su logični.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Velike promjene Sve što je obilježilo Zagreb 2022.: Novi model naplate otpada, otkazi u Holdingu, ukidanje mjere roditelj odgojitelj

"Pa ako su dosad mnogi imali povišicu, zašto ne bi i oni. Sve štima", mišljenja je Petar. "Oni koji su na vrhu su dobro plaćeni, a vjerojatno su radna snaga kao i svaka", poručila je Šefika.

Uz trenutne plaće sve je manje onih koji uopće žele raditi poslove smetlara

"Fluktuacija je ogromna, baš kod tih radnika najmanje plaćenih interes ne postoji. Znači imamo otvorene natječaje na koje se više nitko i ne javlja. Jer za pet tisuća kuna nitko ne želi raditi ovako teške poslove u svim vremenskim uvjetima", ističe Zdravko Stoilković iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim djelatnostima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NE ODUSTAJU OD ŠTRAJKA Holding digao plaće radnicima, ali sindikati nisu zadovoljni: "Mala je mogućnost da će se pregovorima ostvariti napredak"

U četvrtak će sindkati imati sastanak o tajmingu svojih poteza. Odluče li se na štrajk, radnici Holdinga prestat će s radom već u prvom tjednu siječnja.

Više o mogućem štrajku djelatnika zagrebačke Gradske čistoće pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Biočine.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene