Smeće na zagrebačkom Trgu bana Jelačića
Smeće na zagrebačkom Trgu bana Jelačića Foto: Damjan Tadic/Cropix

Zavirivanje u svaki kontejner za miješani otpad, brza provjera ima li u njima ZG vrećica, a ako nema, može li se krivac ikako kazniti – dio je posla timova komunalnih redara i radnika Čistoće koji odnedavno "češljaju" gradske ulice u kontroli novog modela prikupljanja otpada.


"Evo ga, tu je", govori Hrvoje Šiprak, radnik zagrebačke Čistoće, gledajući u otvor velikog kontejnera za miješani komunalni otpad.

Kontejner je do pola pun, a Šiprak je u nekoliko sekundi skenirao njegov sadržaj. Usred hrpe raznog otpada koji nije odložen u službene ZG vrećice uočio je jedva primjetni i zgužvani račun Vodoopskrbe i odvodnje.

U potrazi za dokazom

Stavio je rukavice i pažljivo rastvorio račun, s pomalo detektivskim smiješkom na licu. Račun je zapravo dokaz o identitetu prijestupnika i glavni cilj terenske provjere.

Hina je s nedavno ustrojenim terenskim timovima Čistoće i komunalnog redarstva proteklog tjedna provela dio radnog vremena. U pola sata kontrole u blizini okretišta Črnomerec napisali su dvije prijave i otkrili kako izgledaju njihove terenske provjere.

Prometna nesreća na A3 Policija objavila detalje užasa na A3: U devet prometnih nesreća ozlijeđeno 12 osoba, jedan muškarac poginuo

Druga prijava tog jutra otišla je obližnjem kafiću, a Šiprak je iz vrećice iskopao nekoliko računa izdanih za razne kave i druge napitke, kao i drugi sadržaj, koji mu se učinio kao standardni otpad ugostiteljskog objekta – papirnate slamke, opušci od cigareta, plastične čaše.

Svaki takav dokaz fotografira se i zajedno sa šifrom, koja je nalijepljena na kontejneru, unosi u aplikaciju zagrebačke Čistoće, objašnjavaju redari. Sve se prijave zaprimljene u aplikaciji provjeravaju, nakon čega se šalje ugovorna kazna.

"Kafić koji je bacio svoj miješani komunalni otpad u spremnik privatnih korisnika dobit će odmah kaznu jer je jasno utvrđena nepravilnost", odgovorili su na naknadni upit iz Zagrebačkog holdinga, što upućuje na to da vlasnica računa za vodu ipak neće biti kažnjena.

Ilustracija Nekome je petak 13. donio veliku sreću: Igrač lutrije bogatiji za 1,35 milijardi dolara

Na pitanje što rade kada ne mogu utvrditi prekršitelja, kažu da kazne još uvijek nastoje ispisati poznatim počiniteljima. Upravo zato u moru nepropisno odloženog otpada pokušavaju utvrditi nečiji identitet, u najviše slučajeva pomoću računa za komunalne usluge.

Još uvijek nema kolektivnih kazni

No, identifikacija nije uvijek moguća, tako da još uvijek nema kolektivnih kazni, kojih su se građani najviše plašili.

Prema novoj odluci o sakupljanju komunalnog otpada, Čistoća može izdati kaznu svim vlasnicima spremnika za prekršaj jednog ili više pojedinaca ako ne može utvrditi individualnu odgovornost.

Pula: Putnički vlak udario u parkirani kombi - 2 FOTO Za dlaku izbjegnuta tragedija u Puli: Vlak udario u kombi i gurao ga. Otkazale mu kočnice?

Timovi redara, koji od kraja studenog češljaju grad, provjeravaju kontejnere brzo, za što se ponekad treba sagnuti i do dna kontejnera ako je ispražnjen dan ranije. Ipak, čini se da ''inspektorima za otpad'' ništa nije teško, otvaraju svaku vrećicu koja nije službena.

Šiprak je, dok smo ga pratili u kontroli, zajedno s kolegama provjerio sadržaj pet kontejnera, u kojima je bilo otpada u ZG vrećicama, ali i dosta onoga koji nije odložen propisno.

U Čistoći su na kazni nemarnom kafiću zaradili 130 eura, što se čini malo, ali ne mora biti tako.

U 97 posto kanti su ZG vrećice

Nasumičnom provjerom i sličnom dinamikom svatko od kontrolora dnevno bi mogao ispisati od 1000 do 2600 eura kazni ako bi, primjerice, utvrdili po dva prekršaja običnog građanina u satu (kazna 70 eura), odnosno po dva prekršaja pravnih osoba u satu (130 eura).

No, sami radnici upozoravaju da zapravo nema pravila, a o prosječnim dnevnim iznosima kazni nerado govore.

"Od 100 kanti za miješani komunalni otpad, u njih 97 će biti ZG vrećice", uvjerava drugi djelatnik Čistoće Dalibor Stanić i dodaje kako im zapravo nije drago kažnjavati ljude.

"Svi moramo krenuti od sebe. I mene je žena neki dan pitala zašto odlažem koru od banane u miješani, a onda ljudima okolo pripovijedam drugačije", kaže Stanić ističući da je zadovoljan kako sve zasad funkcionira.

Cijene krumpira - 1 Prije se smatrala najjeftinijom namirnicom, ali s eurom postaje luksuz? "Meni je to puno"

Prema službenim podacima Holdinga, do kraja prosinca u Zagrebu je napisano više od 250 kazni u iznosu većem od 40.000 eura (300.000 kuna).

Izdano je i 2800 upozorenja građanima, a lijepili su i naljepnice, kao i zahvale onima koji su se odmah počeli pridržavati novog modela.

Primjećuje se da su redari iz Čistoće u terensku kontrolu došli u civilnoj odjeći, a od opreme imaju samo mobitel s aplikacijom. Lošije su opremljeni od, primjerice, onih koji su zbog neimaštine prisiljeni raditi isti posao, ali u potrazi za povratnom ambalažom.

Spašavanje mladih na Velebitu HGSS spasio mlade planinare: Vidjeli su medvjeda, počeli bježati i izgubili se

Na pitanje što bi im olakšalo posao oni, pomireni s prirodom svoga posla, odgovaraju samo da bi ih po noći i u neugodnim situacijama koje doživljavaju trebalo biti više.

U ophodnjama između 40 i 50 terenskih radnika

U ophodnjama je trenutačno aktivno između 40 i 50 terenskih radnika, što uključuje radnike Čistoće i komunalne redare, kažu iz Zagrebačkog holdinga.

Zadatak gradskih komunalaca je uočavati i prijavljivati nepravilnosti izvan spremnika – primjerice, ako netko nepropisno odloži glomazni otpad – i alarmirati službe da ga uklone, dok je na radnicima Čistoće provjera sadržaja spremnika.

No, prema neslužbenim informacijama, u ukupnom broju terenskih radnika samo je desetak inspektora otpada, a plan je da ih ubuduće bude po jedan za svaki zagrebački kvart.

Školski obroci - 1 Država časti, a što će s viškom novca? Dnevnik Nove TV provjerio hoće li zbog toga djeca imati kvalitetnije obroke u školama

Stanić i Šiprak, koji su donedavno i sami praznili spremnike, otkrivaju da im je posao, osim kontrole građana, i nadzor vlastitih kolega.

"Sveti gral Čistoće je metla", govori Stanić i dodaje da brezovu metlu, koja se ujutro namače u vrućoj vodi kako bi bila savitljivija, ima svaki kamion Čistoće. A radnici bi, osim pražnjenja kontejnera, trebali očistiti i prostor oko njega kako bi grad zaista bio čist.

Osim provjere kanti, za vrijeme kontrola često trebaju informirati građane. To je posvjedočio neugodan razgovor kada je na prozor zgrade u Ilici u pidžami i s biootpadom u rukama izašao razljućeni stariji građanin.

Iako neuspješno, komunalci su dovikujući se s ulice na drugi kat pokušavali objasniti u koju bi vrećicu taj biootpad trebao ići.

Kontrola sustava zasad se temelji na pokušaju da se kazne ili upozore građani koji ne koriste ZG vrećice, ali i gospodarski subjekti koji nisu zadužili vlastiti spremnik, pa otpad bacaju u one u vlasništvu fizičkih osoba.

Ivana Kekin Ivana Kekin o uhićenim Hrvatima u Zambiji: "Država ljudima ne pruža ni bazičnu infrastrukturu"

Tijekom ophodnje redari su na Črnomercu pregledavali kontejnere koji se nalaze na javnim površinama. Nijedan od njih pet, zapremnine 1100 litara, nije bio u standardiziranom boksu, zaključan i pod kontrolom vlasnika, kao što bi po novom modelu trebao biti.

Na naknadni upit kako izgledaju kontrole kada se spremnici nalaze unutar parcela njihovih vlasnika, iz Holdinga odgovaraju da se u takve ophodnje ide na dan odvoza otpada, kada su ih vlasnici dužni iznijeti na javne površine.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju