Mali se proizvođači nisu snašli otkad smo ušli u Europsku uniju, provjerili smo koliko dugo još mogu izdržati?


Iz dana u dan mljekari propadaju, svinjogojci su na koljenima, ratari ovih dana završavaju proljetnu sjetvu koju su financirali kroz kredit, kažu, ove će se godine upravo njima dogoditi ono što se već dogodilo stočarima.

Vezani članci Tomislav Tolušić - 2 MUP i Ured europskog tužitelja objavili do zadnjeg detalja za što sve sumnjiče Tomislava Tolušića Vjekoslav Đaić donosi koje se kontrole ipak provode, a koliko i kako se najčešće vara (Foto: Dnevnik.hr) Može li se tim novcem kupiti novi auto? Koliko se i kako najčešće vara kod dobivanja poticaja za poljoprivrednike

'Poljoprivreda je doista jedna nepredvidiva grana u proizvodnji, dosta je teško. Ulaskom u Europsku uniju doista smo se nadali da će nam biti nešto bolje, ali očito Europska unija ima problema s Rusijom. Mi smo mala država i gotovo svo zlo se sada preljeva na nas. Ukoliko se nešto ne promijeni na bolje, doista, nas svakim danom ima sve manje', rekao je predsjednik poljoprivredne komore, Matija Brlošić za Dnevnik Nove TV.

Traže da poticaji budu ranije isplaćeni da u proljetnu sjetvu krenu s gotovim novcem.

'Tražimo ono što svaki poljoprivrednik Europe ima, da se većina potpora plati u tekućoj godini, odnosno prvi, eventualno drugi ili najkasnije sredinom trećeg mjeseca, da ti novci sjednu na račune, da poljoprivrednici s tim novcem, a koji je vezan uz prošlu godinu, mogu kupiti repromaterijal, mogu posaditi. Tu moramo naglasiti da kada imamo te novce, repromaterijale možemo nabaviti i do 50% jeftinije, što u startu znači jeftiniju sjetvu i normalno da možemo računati na nekakvu zaradu', dodao je Brlošić.

Najveći su problem - poticaji. U četvrtak je u Đakovu bilo izraženo nezadovoljstvo, ministar tvrdi poticaji će biti isplaćeni u cijelosti, no druga strana raspolaže drugačijim informacijama.

'Neću niti braniti niti kuditi ministra. Ovo je jedan potpuno novi model plaćanja potpora koji je krenuo ove godine i doista gotovo 30 oblika poljoprivrednika ima, ni seljaci u Europi se na ovo ne mogu tako brzo naučiti i snaći, tako i hrvatski. S time da smo mi imali izbore, novog ministra, proračun je kasno donesen, a u agenciju za plaćanje je došao novi direktor. Sve se to skupilo u trenutku kada nama nije trebalo i doista ja se iskreno nadam i mislim da je ovo zadnja godina tolerancije da se potpore plaćaju u četvrtom, petom, eventualno u šestom mjesecu, da ove godine i ministar i čitava Vlada moraju shvatiti da se to mora odraditi u 11., 12., 1. i 2. mjesecu i konačno da krenemo s jednakim uvjetima kao i svi ostali poljoprivrednici u Europi', objasnio je Brlošić.

O ovim problemima i ostalim pitanjima razgovarat će se u ponedjeljak u Zagrebu.
 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju