Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar najavio - uskoro

Poljoprivrednici očajni, još nema poticaja: 'Ne da nam gori pod petama, noge su nam izgorile do koljena!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Isplatu poticaja za prošlu godinu još uvijek čekaju hrvatski poljoprivrednici. Bivši ministar Tihomir Jakovina tvrdi da je ostavio sve spremno i da ne zna što se čeka. Ministar Davor Romić odgovara da ranije nije moglo zbog proračuna te isplatu najavljuje početkom sljedećeg mjeseca.

Traktor podmazuje, ali Matija s njim neće u polje. I to zbog samo jednog razloga.

Pročitajte i ovo Dragan Majić, stočar bez zemlje 16 godina bez zemlje Doveo stado na neobrađenu državnu zemlju pa se sam prijavio DORH-u: "Neću i ne mogu više ovako živjeti! Ovdje se radi o ljudskim životima" Slika nije dostupna 35 milijuna eura Ministar Romić u Vrgorcu najavio poticaje poljoprivrednicima

'Ulazimo polako u četvrti mjesec, novac je itekako potreban, a od poticaja za 2015. godinu - još ništa!', požalio se poljoprivrednik Matija Brlošić, član Hrvatske poljoprivredne komore.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uvjerava da krivnja nije na njemu.

'Dok sam ja vodio ministarstvo, isplate poticaja su kretale krajem siječnja prvi dio i bile su obavljene kroz veljaču. Sad smo već u ožujku, sjetva i radovi se pripremaju, a naši farmeri još nisu dobili svoja sredstva koja su trebali dobiti', kazao je Jakovina.

'Ja bi rekao da ništa ne kasni - sve ide svojom redovitom procedurom', kazao je novi ministar poljoprivrede Davor Romić.

Većini poljoprivrednika, tvrdi Matija, ipak gori pod petama. 'Pa ne da gori, nama su već noge izgorile do koljena! Sad su sati i dani u pitanju kad taj novac treba doći'.

Ministar Romić pojašnjava da se brže nije moglo zbog donošenja proračuna i nešto složenije administracije.

'U prvoj polovici travnja bit će isplaćene potpore za naše poljoprivredne proizvođače', najavio je ministar.

'Mislimo da se naš ministar očigledno dobro ne snalazi. Jer čim je postao ministar, u privremenom proračunu je imao za isplatiti. Mogao je isplatiti, a nije', podsjetio je ministra Mato Mlinarić iz udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Poljoprivrednici su, naglašava pak ministar, najmanje zakinuti novim proračunom, zato što im je odobren najveći mogući iznos.

'Osigurano je ukupno 2 milijarde i 600 milijuna kuna. Učinili smo sve maksimalno moguće da oni ne budu zakinuti, kako u količini novca, tako isto u datumima - da mogu provesti sve operacije', naglasio je.

Poljoprivrednicima je krajem prošle godine prvi put isplaćen avans u iznosu od 750 milijuna kuna. Ostatak od gotovo 2 milijarde kuna poticaja, na računima mogu očekivati u iduća - tri tjedna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene