Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma

Ukinuto je 39 sudova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Samoboru više nema prekršajnog suda. No, promjena je samo na papiru. Ne zove se više prekršajni sud u Samoboru, već Stalna služba u Samoboru.

Nastavlja se velika reforma pravosuđa. Od danas je s radom prestalo 39 prekršajnih sudova. Sada se zovu stalne službe. No, u Ministarstvu pravosuđa tvrde da promjene nisu samo kozmetičke naravi, nego da će se prosjek sudovanja u Hrvatskoj znatno skratiti.

Pročitajte i ovo Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda Priopćenje za javnost Predsjednik Vrhovnog suda tvrdi nije doveo u zabludu Ministarstvo pravosuđa Slika nije dostupna Reforma pravosuđa 'Vlada se nije petljala u nijedan sudski predmet'

Bili smo u Samoboru gdje od danas više nema prekršajnog suda. No, promjena je samo na papiru, odnosno na ploči - ne zove se više prekršajni sud u Samoboru, već stalna služba u Samoboru.

'Za građane se apsolutno ništa ne mijenja. Mogu dostavljati u pisarnicu svoje podneske, podnositi optužne prijedloge, tužitelji također, kao što su i do sada', rekla je voditeljica stalne službe suda u Samoboru Vera Matijašić.

Brže pravosuđe - od ponoći se ukida gotovo pola sudova u zemlji

Samoborski prekršajni sud samo je jedan od 61 koji danas prestaju s radom i pretvaraju se u stalne službe. Od danas ih na razini države ima 22, a ukupan broj pravosudnih tijela gotovo je prepolovljen, s 208 na 116. Kroz novu organizaciju sudovanje bi trebalo biti brže.

'Ako je sudac, na primjer u Samoboru, preopterećen s recimo prometnim spisima, takvi spisi mogu doći iznimno u Novi Zagreb, ili neku drugu stalnu službu', rekao je sudac Prekršajnog suda u Novom Zagrebu Edhem Kapetanović. A tisuće i tisuće spisa već je stiglo na općinske sudove. Oni su u reformu ušli prije 3 mjeseca, i već preuzimaju predmete koji se zbog preopterećenosti nisu dugo rješavali.

'Tako da smo preuzeli 34 tisuće parničnih i ovršnih predmeta i 7 tisuća zemljišno knjižnih. Više posla, ali nadamo se da ćemo kao jedan manji sud biti bolje organizirani i učinkovitiji', kaže sutkinja Općinskog suda u Novom Zagrebu Renata Šrekais.

Miljenić: Uštede od smanjenja broja sudova idu za druge potrebe pravosuđa

Da bi sve bilo brže, država je sudovima kupila 3 tisuće novih računala vrijednih 17 milijuna kuna, i uložila u novi elektronski sustav koji raspoređuje suce i predmete.

'Morate znat da mi smo od 2011. - 2013. godine više od 88 milijuna kuna iz proračuna isplatili zbog naknada zbog nesuđenja u razumnom roku', napominje pomoćnica ministra pravosuđa Sanja Nola.

Inače, razuman rok suđenja, barem u ostatku Europe, iznosi 9 mjeseci. U Hrvatskoj se na pravdu čeka najmanje 13.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene