Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezanje troškova

Veća međustopa PDV-a za ugostitelje: 'Po ulje, rižu i tjesteninu ići ćemo u Italiju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počinju prva poskupljenja zbog povećanja stope PDV-a s 10 na 13 posto! U ugostiteljskim objektima na računima već stoji povećani PDV od 13 posto. Neki ugostitelji već najavljuju skuplje pivo i sokove, drugi cijene neće dirati ali će smanjivati troškove, a najavljuju i odlazak po namirnice preko granice gdje su jeftinije.

Kod zagrebačkog ugostitelja Saše Žnidarca kava neće poskupjeti. Zbog većeg PDV-a na računu, gore će, kaže, ići ostala pića. Kako u blagajni ne bi bio minus. 'Cijena kave ostaje ista, a ono što gubimo povećanjem PDV-a pokrit ćemo povećanjem ostalih cijena tipa pive, sokova i žestokih pića. S obzirom na povećanje ne samo mog pdv-a nego i na povećanje šećera i ostalih proizvoda tako da ćemo sigurno bit primorani dizat cijene s obzirom da smo smanjivali cijene kad je PDV pao s 25 na 10', rekao je ovaj ugostitelj

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Računi, ilustracija Sve skuplji život Čeka li nas lančano poskupljenje? Rastu cijene struje u gospodarstvu, građani u strahu od većih računa: "Malo, malo pa to dižu"

Poznatoj konobi u zagrebu porez ne predstavlja problem. Veći PDV na njihovom se jelovniku neće osjetiti. 'Naše cijene će ostati potpuno iste, čak razmišljamo i o spuštanju jer je malo sezona završila, Božić i Nova godina. Smatram da je 13 posto s obzirom na situaciju u državi potpuno primjereno', kaže voditelj konobe Leonard Topić.

Nova godina - nova pravila: Evo koji nas sve novi zakoni očekuju!

Cijene neće ići gore ni u malom obiteljskom hotelu u Istri. Smatraju da bi tada izgubili i ovo malo posla što imaju sada. Zato će pokušati smanjiti troškove. Smanjivanjem ili održavanjem radne snage, znači minimum minimuma. Ulje, riža, pašta, sirevi to ćemo se morat snalaziti. Ići u Italiju gdje su te osnovne životne namirnice 20 do 30 posto jeftinije', kaže vlasnik hotela Dušan Černjul.

Ako zbog većih iznosa na računima građani također odluče smanjivati troškove-hoteli, restorani i kafići mogli bi ove godine biti prazniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene