Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Početak godine donio nam je poskupljenja, kako u restoranima i kafićima, tako i u dućanima. Cijene rastu, a do kraja godine bit će još i veće.


Kava je do Nove godine stajala 9, a danas joj je cijena 10 kuna. Poskupljenje je, kaže ugostitelj Matija Senić, bilo neizbježno.

Vezani članci Novac Najveći rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda imala je Rumunjska, pogledajte gdje je Hrvatska Potrošnja nekada i sada: Ilustracija - 3 Crno na bijelo - Ekipa Dnevnika Nove TV usporedila račun s onim od prije mjesec dana: Otkrivamo i koje firme dižu plaće zbog inflacije

"Podizanje PDV-a za ovako veliku stopu sigurno nije dobrodošlo za ugostiteljstvo. Mi smo se prilagodili na način da naši gosti to ne osjete, samo određeni broj artikala smo digli za manji postotak. Želimo zadržati goste i moramo paziti, jer znamo da gosti paze na cijenu i mi moramo to poštivati".

No, gosti će kavu platiti, koliko god stajala.

"Za kavu se uvijek ima, tko je kavopija taj će to i platiti", smatra Nenad.

"Uopće ne gledam cijenu. Ako mi se sviđa tu pijem i da je poskupjela ne znam koliko, vjerojatno bih je pila", slaže se i Sanja.

Osim kave i hrane u restoranima, poskupjele su i druge usluge i proizvodi. Prema podacima Zavoda za statistiku cijene u prehrani narasle su za 1%. Alkoholna pića i duhan, zbog većih trošarina, za 2,6%. Prijevoz, što uključuje cijene goriva, za 1,5%.

"Povrće je otišlo gore, salata je otišla, otišao matovilac, sve otišlo gore. Šećer je otišao na 7,5 kuna. Bio je 4,99 sad je već 7,5 kuna", primijetila je poskupljenja u trgovini i Slavica.

A da bi mogli štedjeti i turisti u nadolazećoj turističkoj sezoni, upozoravaju iz Hrvatske gospodarske komore. Zemlje u okruženju imaju stopu PDV-a na ugostiteljstvo od 9 do 10 posto, čime Hrvatska postaje nekonkurentna.

"Turist, kada bira destinaciju u koju dolazi, on vidi cijenu. On ne vidi koji je iznos PDV-a, stoga je izrazito važno za svaku zemlju da stvori konkurentne uvjete u odnosu na zemlje iz okruženja kako bi bila odabrana", ističe Sanela Vrkljan iz HGK.

Ministar turizma najavljuje kompenzacijske mjere.

"Na moru će sigurno doći do korekcija, jer ta će se povećanja cijena prenijeti na strane turiste. Manje korekcije očekujemo na kontinentu, iz razloga veće potrošnje domaćih gostiju", najavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Rast cijena analitičari očekuju i u narednim mjesecima, a do kraja godine, one bi trebale biti veće za 1,3%

Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Forjan o povećanju PDV-a u ugostiteljstvu razgovarao je i s ugostiteljem Draženom Ćurićem koji, za sada, još nije podigao cijene.

"Nisam još, ali novi cjenik je već u izradi i od petka krećemo s novim cjenikom. Ne podižem cijene ja, cijenu je podigla država podizanjem PDV-a. Kad se mijenjaju uvjeti na tržištu, moraju se mijenjati i uvjeti u naplati. Cijene ćemo podići od 5 do 7%. Neću dići 13% jer bi to bila neka vrsta samoubojstva. Npr., velika porcija ćevapa, koja sada stoji 33 kune, stajat će 35-36 kuna".

Cijeli intervju pogledajte u video prilogu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju