Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pa odmor od 24 ili 48 sati

Vatrogasci i dalje u smjenama od 12 sati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je Saboru sa sjednice poslala prijedlog izmjena Zakona o vatrogastvu, kojima će se omogućiti rad vatrogasaca u smjenama od po 12 sati.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko objasnio je da novi Zakon o radu bitno smanjuje operativnu spremnost vatrogasnih postrojbi, jer propisuje da radnici koji su izloženi fizičkoj opasnosti ili teškom fizičkom i mentalnom naporu ne smiju raditi dulje od osam sati u razdoblju od 24 sata u kojem su radili noćnu smjenu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

Predloženim izmjenama omogućit će se da vatrogasci rade 12 sati pa 24 sata odmaraju, potom rade novih 12 sati i zatim odmaraju 48 sati. Karamarko je objasnio da će se time povećati operativna sposobnost vatrogasnih postrojbi, osigurati vrijeme za obuku i nastavu te smanjiti materijalni troškovi.

Jedinice lokalne samouprave utvrđivat će cijenu taksija

Izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu vlada želi ustrojiti jedinstveni središnji registar prijevoznika i propisati uvjete za obavljanje agencijske djelatnosti u cestovnom prometu, čime će se stvoriti pretpostavke za uvođenje reda u toj djelatnosti, kao i za sankcioniranje onih koji ne poštuju pravila struke. Jedinice lokalne samouprave ovlastit će se da utvrde cijenu taksi prijevoza na svom području i donesu mjerila za utvrđivanje broja taksi prijevoznika i vozila na njihovu području.

Izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu zabranit će se reklamiranje pružanja usluga onima koji ne ispunjavaju zakonske uvjete za njihovo pružanje. Kažnjavanje reklamiranja ilegalnih pružatelja turističkih usluga, od turističkih vodiča do iznajmljivača bi, po riječima ministra Damira Bajsa, trebalo omogućiti učinkovitije suzbijanje sive ekonomije.

Vlada je Saboru na potvrđivanje uputila i dva sporazuma kojima će se osigurati financiranje projekata iz programa IPA za pomoć u tranziciji i jačanje institucija te zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt potpore pravosudnom sektoru. Iz programa IPA za 2009. financirat će se 18 projekata s ukupno 54 milijuna eura, a zajmom od 26 milijuna eura financirat će se racionalizacija dijela mreže i informatizacija općinskih sudova i državnih odvjetništava.

Uvođenje novih oblika ovisnosti

Vlada je prihvatila i program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu te sustavu socijalne skrbi. Potpredsjednica vlade Đurđa Adlešič naglasila je da će se u strategije prevencije uvesti novi oblici ovisnosti djece i mladih, kao što je ovisnost o internetu, klađenju i računalnim igrama. Upozorila je da se mladi ovisnici prekasno javljaju u sustav, odnosno da od dana prve konzumacije do traženja stručne medicinske pomoći u prosjeku protekne između četiri i sedam godina, što je, ističe, predug rok, u kojem se već ubiru žrtve.

Programom financiranja izgradnje i rekonstrukcije putničke i izletničke flote za potrebe hrvatskih brodara vlada je predvidjela ulaganja od po 4 milijuna kuna godišnje u 2010., 2011. i 2012. godini.

Ministar prometa Božidar Kalmeta pohvalio se da su u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući subvencijama, izgrađena 44 nova broda i rekonstruirano njih 18. Očekuje da će novi trogodišnji program polučiti 'u najmanju ruku jednake rezultate', te da će ojačati domaće brodare kako bi sa što boljom flotom dočekali otvoreno tržište nakon 2013. Posebnim zaključkom vlada je obvezala Državnu upravu za zaštitu i spašavanje da i dalje ulažu napore kako bi zbrinuli ljude i zaštitili materijalna dobra u područjima ugroženim poplavom. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene