Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolje i transparentnije upravljanje novcem

Varga: Definitivno se odustalo od izlaska HZZO-a iz riznice 1. listopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Siniša Varga potvrdio je danas da se definitivno odustalo od plana izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice 1. listopada.

Gostujući u emisiji javnog radija zajedno s v. d. ravnateljicom HZZO-a Tatjanom Prenđa Trupec, Varga je ponovio da će HZZO, u skladu sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, iz riznice izaći 1. siječnja iduće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove kritike HDZ opet po Vargi: Ministarstvo kupuje milijunski softver, a u bolnicama nemaju za klime Slika nije dostupna Manje od predviđenog Hrvatsku napustilo 233 liječnika i 98 sestara

Prenđa Trupec ustvrdila da će se od tada novcem u zdravstvu početi bolje i transparentnije upravljati, te brže izvršavati usluge, čime će se smanjiti liste čekanja. Dodala je kako HZZO radi na smanjivanju listi čekanja, tako da se po bolnicama od 1. srpnja pregledavaju liste i uklanjaju nepravilnosti u organizaciji.

Nastoji se da djeca do 18 godina ne čekaju dulje od tri mjeseca na pregled, a onkološki bolesnici više od mjesec dana, kao i da se smanje bespotrebna slanja na radiološke preglede. Bolje usluge u zdravstvu trebao bi potaknuti i Masterplan bolnica koji se dorađuje nakon što je povučen iz saborske procedure.

Varga je ustvrdio kako nije odustao od najavljenog uvođenja sustava nagrađivanja i kažnjavanja liječnika, što još treba dogovoriti sa socijalnim partnerima. Time bi se, ističe, prekinulo s dosadašnjom praksom uravnilovke koja "uništava cijeli sustav zdravstva".

Varga je izvijestio da je poništeno devet postupaka javne nabave medicinske opreme i uređaja, financiranih sredstvima iz državnog proračuna. Nabave, dodao je, idu dalje, no podići će se razina transparentnosti, a promijenjeni su sastav komisija i tehničke specifikacije.

Upitani za sudbinu Imunološkog zavoda, Varga i Prenđa Trupec ustvrdili su da bi Zavod trebao nastaviti proizvodnju, čime bi se zaštitili javni interes i hrvatski pacijenti. Riječ je o tvrtki koja dobro kotira na Zagrebačkoj burzi, a Ministarstvo poduzima korake kako bi pronašlo način za nastavak proizvodnje u Zavodu koji bi, kaže Varga, bilo šteta razdijeliti.

Varga je također najavio da će postupiti po odluci Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, koje bi se danas trebalo očitovati smije li primiti 500 dolara za predavanje održano u SAD-u. On je sam zatražio očitovanje povjerenstva jer je kao državni dužnosnik bio u nedoumici oko sukoba interesa.

No, ponovno je odbacio mogućnost sukoba interesa u slučaju neprofitne udruge kojoj je bio predsjednik, a koja u studenom organizira kongres pod pokroviteljstvom Vlade. Povjerenstvo bi se o tome tek trebalo očitovati, a Varga poručuje da će pokrenuti upravni spor ako se u tom slučaju utvrdi sukob interesa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene