Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 20 prosvjednika okupilo se u ponedjeljak ujutro na odlagalištu otpada u Brezju kako bi zatražilo što hitnije rješavanje problema smeća.


'Voda je došla do grla, ne možemo više čekati na rješenje', kažu prosvjednici koji su na prosvjed pozvali gradske vijećnike i inspektore za zaštitu okoliša. I dok se od vijećnika pojavio samo Nino Lučić, član VAGA-e koja je u rujnu i sama organizirala prosvjed zbog smeća, iz Inspekcije za zaštitu okoliša nije došao nitko.

Vezani članci Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“ Slika nije dostupna 'Kraj Varaždina se nalazi možda najveća ekološka bomba u ovom dijelu Europe'

Prosvjednici su istaknuli da organizator prosvjeda nije nikakva stranka, već su se na prosvjed odlučili sami, spontano, zbog nepodnošljivog smrada. Na odlagalište smeća neki su došli i traktorima kako bi blokirali dovoz otpada do uređaja za baliranje.

Prosvjednici su upozorili kako se na odlagalištu ne balira samo komunalni nego i industrijski otpad, što su argumentirali hrpom praznih čašica jogurta koje su čekale da ih se zamota u jednu balu.

>> Habuš: Ponuda T7 VIS-a je nedorečena i nedovoljno ozbiljna

'Nije točno da se otpad selekcionira, što bi po zakonu trebalo i biti, već se balira sve i svašta', rekao je Lučić izrazivši žaljenje što nije došao nitko od izvršne vlasti ili iz inspektorata za zaštitu prirode.

Jakob Čelik, jedan od prosvjednika, koji živi u neposrednoj blizini odlagališta, kaže da već sedam godina trpi nepodnošljiv smrad. Najgore je ljeti, a ako vjetar zapuše prema njegovoj kući, biti na dvorištu jednostavno je nemoguće. 'Pa zar ja moram kao žitelj i građanin ovog grada ovisiti o vjetru', pita se Čelik koji kao i ostali prosvjednici samo želi da se problem s otpadom što prije riješi.

Reakcije iz Grada na prosvjed

Iz Grada Varaždina poručuju kako ne razumiju pokušaj javnog pritiska na gradsku vlast u trenutku kada se konačno počeo rješavati problem otpada u Varaždinu. Naime, u petak su javno otvorene ponude za dobivanje koncesije za novonastali varaždinski otpad, nakon čega je utvrđeno da su tvrtke Babić i T7 VIS dale najpovoljniju ponudu za otpad s područja Varaždina. U utorak 24. listopada Gradsko vijeće će odlučiti hoće li prihvatiti tu ponudu.

'Da nije bilo igri i zlonamjerne žalbe T7 grupe, tu smo koncesiju mogli dodijeliti i prije dva mjeseca', komentirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš podsjetivši kako je bivši gradonačelnik Ivan Čehok s T7 VIS-om potpisao ugovor o zbrinjavanju varaždinskog otpada za čak 1.250 kuna po toni, dok su ponude dobivene na posljednjem javnom natječaju čak upola manje.

Iz T7 VIS-a zasad nema komentara na Habuševe izjave, a zanimljivo je da je upravo iz te tvrtke sada stigla najpovoljnija ponuda za obradu novonastalog otpada. Nino Lučić smatra da su natječaji za obradu otpada tek zadovoljavanje puke forme, bez prave namjere da se stvar riješi.

Ipak, da je problem varaždinskog otpada pred rješavanjem, teško je povjerovati s obzirom na to da je još pod velikim upitnikom što će biti s baliranim otpadom. S obzirom na to da je na tu koncesiju T7 VIS uložio žalbu, otvaranje javnih ponuda, koje je trebalo biti 5. studenog, odgođeno je i postupak će se nastaviti nakon što Grad dobije mišljenje Komisije za javnu nabavu. Kada će to biti, još se ne zna, tako da za gorući varaždinski problem – balirani otpad – rješenja nema na vidiku. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook