Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl odbacio je tvrdnje bivšega premijera Janeza Janše da je za njegov dogovor s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom o mogućnosti da se granični prijepor dviju država prepusti međunarodnom sudu postojala suglasnost svih političkih stranaka.


'Neke stranke izrijekom niječu da je na sastanku bivšeg premijera s predsjednicima političkih parlamentarnih stranaka postignuta suglasnost za načelan dogovor o prepuštanju graničnog spora Međunarodnom sudu pravde', rekao je Vajgl za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Vezani članci Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu Granični prijelaz, ilustracija Nova pravila za prolaz kroz Sloveniju: Vlada u zadnji tren izmijenila odluku

'K tomu sadržaj bledskog dogovora Janše i Sanadera nije razmatrao ni parlamentarni odbor za vanjske poslove, a time je bio iznenađen i predsjednik Janez Drnovšek jer je tako odbačen njegov sporazum s Račanom', rekao je Vajgl.

U vrijeme bledskog dogovora Janše i Sanadera, kad je načelno dogovoreno da će Hrvatska i Slovenija osnovati dva povjerenstva koja će se baviti tehničkim i pravnim pitanjima pripreme postupka pred međunarodnim sudom, Vajgl je bio savjetnik za vanjsku politiku u uredu tadašnjeg predsjednika Drnovšeka.

'Bez obzira na to hoće li se granični spor s Hrvatskom rješavati arbitražom, posredovanjem, ad-hoc arbitražom ili nekako drukčije, sporazum Drnovšek-Račan bit će bitan argument i dokaz da su slovenska i hrvatska vlada u to vrijeme konstruktivno surađivale', rekao je Vajgl komentirajući neke Janšine izjave u nekoliko zadnjih dana.

Janša je u utorak glede stajališta sadašnje vlade, koja niječe važnost načelnog dogovora s Bleda iz kolovoza 2007., rekao da je bilo pogrešno deaktivirati povjerenstvo za pripremu arbitražnog postupka jer bi u mogućem pravnom okviru za arbitražu moglo stajati da će međunarodni sud suditi 'po načelu pravičnosti'.

Isto tako, Janša je u vezi sa stalnim kritikama na svoj račun da je pristankom na mogućnost izbora Međunarodnog suda pravde 'potkopao' slovenske granične interese, rekao da su se o tome načinu prije njegova sastanka sa Sanaderom na Bledu složile sve stranke u Sloveniji. Socijalni demokrati sadašnjeg premijera Boruta Pahora zahtijevali su da se u dogovor ugradi odredba o 'načelu pravičnosti', ali drugih primjedaba nije bilo, ustvrdio je Janša.