Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor Janša-Sanader nije valjan?

Vajgl niječe da je za bledski dogovor postojao konsenzus

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl odbacio je tvrdnje bivšega premijera Janeza Janše da je za njegov dogovor s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom o mogućnosti da se granični prijepor dviju država prepusti međunarodnom sudu postojala suglasnost svih političkih stranaka.

'Neke stranke izrijekom niječu da je na sastanku bivšeg premijera s predsjednicima političkih parlamentarnih stranaka postignuta suglasnost za načelan dogovor o prepuštanju graničnog spora Međunarodnom sudu pravde', rekao je Vajgl za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

'K tomu sadržaj bledskog dogovora Janše i Sanadera nije razmatrao ni parlamentarni odbor za vanjske poslove, a time je bio iznenađen i predsjednik Janez Drnovšek jer je tako odbačen njegov sporazum s Račanom', rekao je Vajgl.

U vrijeme bledskog dogovora Janše i Sanadera, kad je načelno dogovoreno da će Hrvatska i Slovenija osnovati dva povjerenstva koja će se baviti tehničkim i pravnim pitanjima pripreme postupka pred međunarodnim sudom, Vajgl je bio savjetnik za vanjsku politiku u uredu tadašnjeg predsjednika Drnovšeka.

'Bez obzira na to hoće li se granični spor s Hrvatskom rješavati arbitražom, posredovanjem, ad-hoc arbitražom ili nekako drukčije, sporazum Drnovšek-Račan bit će bitan argument i dokaz da su slovenska i hrvatska vlada u to vrijeme konstruktivno surađivale', rekao je Vajgl komentirajući neke Janšine izjave u nekoliko zadnjih dana.

Janša je u utorak glede stajališta sadašnje vlade, koja niječe važnost načelnog dogovora s Bleda iz kolovoza 2007., rekao da je bilo pogrešno deaktivirati povjerenstvo za pripremu arbitražnog postupka jer bi u mogućem pravnom okviru za arbitražu moglo stajati da će međunarodni sud suditi 'po načelu pravičnosti'.

Isto tako, Janša je u vezi sa stalnim kritikama na svoj račun da je pristankom na mogućnost izbora Međunarodnog suda pravde 'potkopao' slovenske granične interese, rekao da su se o tome načinu prije njegova sastanka sa Sanaderom na Bledu složile sve stranke u Sloveniji. Socijalni demokrati sadašnjeg premijera Boruta Pahora zahtijevali su da se u dogovor ugradi odredba o 'načelu pravičnosti', ali drugih primjedaba nije bilo, ustvrdio je Janša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene