Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sezonska poslastica

Uvozne ili (lažne) domaće jagode? Reporterka Dnevnika Nove TV provjerila je s proizvođačima što je istina

Aktualno Galerija Jagode, ilustracija - 4 Jagode, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jagode, ilustracija - 6 Jagode, ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Jagode, ilustracija - 5 Jagode, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Jagode, ilustracija - 7 Jagode, ilustracija - 7 Foto: DNEVNIK.hr +2 Jagode, ilustracija - 3 Galerija 1/7 >>
Već sada znamo da će građani jagode plaćati skuplje u odnosu na prošlu godinu. Pitanje je možemo li na tržnicama i u trgovačkim lancima već pronaći domaće ili se radi uvoznima. Reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid obišla je zagrebačke proizvođače i provjerila što oni kažu.

Mogu li se domaće jagode već kupiti na tržnicama?

"Iz iskustva znam da je to nemoguće. Evo ovdje ste vidjeli, ovo je početak cvatnje jagoda, da bi bila berba na ovom nasadu, treba tri do četiri tjedna. Ne vjerujem da će ih i oni najraniji imati prije nekih dva tjedna", pojašnjava Marijan Herceg, član Udruge uzgajivača jagoda grada Zagreba.

Ali na tržnicama jasno stoji: domaće jagode - 4 eura. Prodavači na tržnici nisu htjeli otkriti odakle su domaće jagode. Samo su rijetki stali pred kamere jer oni imaju jasno naznačeno podrijetlo.

"To su grčke, a vrgoračke kažu 8 eura, ja imam svoje vrgoračke, ali još nisu krenule baš one prave", rekla je prodavačica Ivana.

"Ove u plavim i nejednake su neretvanske, ove su grčke i jedne i druge su dobre", tvrdi prodavač Zoran.

Voditelj proizvodnje Ante Šimundić Mrgan na drugoj plantaži jagoda isto kaže da jagodica purgerica još nema, iako imaju modernije plastenike.

Pročitajte i ovo Ivan Gašić, mladi poljoprivrednik Daleko od samodostatnosti Na stolovima sve manje domaće hrane: Od ulaska u EU proizvodnja je pala za 5 milijardi kuna

"Evo sad ova jagoda da je sunčano, ona bi bila za dva dana već za brati, ali pošto je vrijeme takvo kakvo je teško da će još 10-ak dana doći u brebu", kaže on.

Iz ovog zagrebačkog prstena trenutno ne može biti jagoda iz ovog tipa uzgoja. A što se tiče Vrgorca i Metkovića - oni mogu nešto početi brati jer je toplije. "Ali ništa u velikim količinama jer jagoda sama po sebi ne može tako rano krenuti", kaže on.

Pročitajte i ovo Hrana sve skuplja - 1 Tko kreira cijene? Cijene hrane u svijetu padaju, a u hrvatskim trgovinama i na tržnicama sve je skupo: Ipak, jedan je proizvod - jeftiniji

Iako se svi vesele što će ove jagode uskoro postati slatke, mirisne, krupne i crvene - cijenama se ne vesele ni proizvođači ni kupci.

"Pošto su svi troškovi jako poskupili, mislim da bi cijena minimalna trebala biti 5 eura za mjericu, ali to teško da će se ostvarit", tvrdi Šimundić Mrgan.

"Mi beremo jagodu ujutro, popodne je ona na štandu, ili beremo popodne ujutro je na štandu, to je zrela jagoda", pokazuje Herceg.

Iz Udruge Vrgoračka jagoda ističu kako ni kod njih još nije počela berba, očekuje se za 10-ak dana. Izuzeci su, dodaju, rijetki te se radi o vrlo malim količinama koje se ne isplati slati do Zagreba. A ni oni cijenu još - nisu definirali.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene