Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daleko od samodostatnosti

Na stolovima sve manje domaće hrane: Od ulaska u EU proizvodnja je pala za 5 milijardi kuna

Ivan Gašić, mladi poljoprivrednik
Ivan Gašić, mladi poljoprivrednik DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Gašić, mladi poljoprivrednik Ivan Gašić, mladi poljoprivrednik Foto: DNEVNIK.hr Pad stočarstva u Hrvatskoj Pad stočarstva u Hrvatskoj Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagrebačka tržnica Dolac - 1 Galerija 1/3 >>
Posljednjih godina na našim je stolovima sve manje domaće, hrvatske hrane. U borbu za domaće proizvode Europa kreće strategijom "Od polja do stola" koja je dio Europskog zelenog plana. Cilj je u sljedećih 10 godina smanjiti uvoz, prepoloviti korištenje pesticida, antibiotika, ali i bačene hrane.

Zbog uvoznih proizvoda mnogi poljoprivrednici odustali su od svog kruha, no mladi poljoprivrednik Ivan Gašić i njegova obitelj su se snašli.

Pročitajte i ovo Ugostiteljstvo u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Tek jedna sedmina turističkog tanjura je domaća Udio nam je daleko od potencijala: Tolike milijarde prihoda od turizma, a domaća proizvodnja od toga gotovo da nema koristi Deni Srdoč i Mario Štokić (Foto: Dnevnik.hr) Osvojio Michelinovu zvjezdicu Uzeo sudbinu u svoje ruke: Kako je bivši student elektrotehnike postao jedan od najmlađih chefova na svijetu

"Nama ruši cijenu tako da se mi s tim borimo svaki dan, od samih početaka priče s farmom zbog uvoznog mlijeka. Mi mali proizvođači smo imali nisku otkupnu cijenu mlijeka, ali moje gospodarstvo se srećom snašlo otvaranjem sirane", rekao je Gašić.

Imaju 50 muznih krava, a svoje proizvode prodaju na kućnom pragu, sajmovima te ih nude školama. Vrijednost domaće proizvodnje posebice se pokazala u koronakrizi.

"Upravo je naš cilj da se poljoprivrednicima pomogne na način da svi oni koji plasiraju hranu na tržište EU-a moraju poštivati potpuno ista pravila kao naši poljoprivrednici, kako ne bi bili nelojalna konkurencija", rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Alen Kajmović, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda d.d., ističe da je problem u samodostatnosti te su zbog toga proizvođači primorani uvoziti.

"Praktički 80 posto onoga što se proizvede je domaća proizvodnja. Ostatak se uvozi jer nemamo samodostatnost", rekao je Kajmović.

U zadnjih pet godina Hrvatska bilježi pad poljoprivredne proizvodnje od 26 posto. Od ulaska u EU proizvodnja je pala za oko pet milijardi kuna. U stočarstvu se negativna bilanca osjeti kod živih životinja, mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda te jaja. Prema posljednjim podacima Eurostata, najviše je pogođen sektor govedarstva. U padu je broj goveda za 8,2 posto i broj krava za 9,3 posto.

Ivan Gašić, mladi poljoprivrednik Pad stočarstva u Hrvatskoj (Foto: DNEVNIK.hr)

"Mi volimo kazati u HPK da bi svaka zemlja morala imati 70 posto samodostatnosti da bi bila samoodrživa. Mi imamo puno manje", rekao je Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Europski zeleni plan je da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent do 2050. godine. U sljedećih 10 godina želi prepoloviti korištenje pesticida i antibiotika, ali i smanjiti količine bačene hrane.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene