Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasanje u Saboru

Usvojeni novi zakoni o zdravstvu: Povećava se broj građana s besplatnim osiguranjem

Sabor - 2
Sabor - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio zakone koji su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, za koje je glasovalo 77 zastupnika vladajuće većine, dok je oporba ranije napustila sjednicu.

Izmjenama zakona povećava se maksimalni iznos participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna, te proširuje djelatnosti domova zdravlja.

Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja, koji će moći imati i svoje podružnice ako se radi o otocima. Domovi zdravlja trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge.

Reforma zdravstva usmjerava se na prevenciju i rano otkrivanje bolesti te se, među ostalim, uvodi pravilnik koji će definirati medicinski prihvatljivo vrijeme za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite.

Veća uključenost za lokalne bolnice

Osnivačka prava općih bolnica prenose se s jedinica lokalne samouprave na državu, uvodi se objedinjena javna nabava te nova kategorizacija bolnica, formiraju centri izvrsnosti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Branko Bazdan Promjene u zdravstvu "Reforma neće ništa promijeniti. Za 5, 6 godina neće biti ni mene, ni ministra": Najviše negodovanja stiže s juga Hrvatske

Kako bi se osigurala uključenost jedinica lokalne samouprave u rad općih bolnica predviđeno je da one daju mišljenje u postupku imenovanja i razrješenja ravnatelja opće bolnice na svom području.

Mijenja se i model ugovaranja s bolnicama gdje bi težište trebalo biti na kvaliteti rada i rezultatima, a ne na kvantiteti i limitima.

Zdravstveno za ljude bez sredstava i nesposobne za rad

Pročitajte i ovo Provjereno: Zdravstvo - 7 PRIČA PROVJERENOG Hoće li reforma zdravstva uništiti sustav? Struka upozorava: "Kad bi ljudi vidjeli kako sve funkcionira kad je normalno organizirano..."

Vlada je prihvatila amandman zastupnika Veljka Kajtazija na izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Prema njemu, obvezno zdravstveno osiguranje dobit će, temeljem rješenja u prvom stupnju nadležnog upravnog tijela županije i Grada Zagreba, osobe s prebivalištem, stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Hrvatskoj, koje nemaju sredstava za uzdržavanje i nesposobne su za samostalan život i rad.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene