Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sudac Ustavnog suda, Marko Babić, godinama je bio uspješan vinkovački odvjetnik. Svoje je usluge klijentima uredno naplaćivao, ali državi nije plaćao porez na promet i usluge te na godišnji promet odvjetničkog ureda.


Iz godine u godinu, dug je, navodno, narastao na vrtoglavih 270 tisuća kuna. No, ugledni sudac Babić nikad neće morati uplatiti taj novac državi! Nastupila je, naime, apsolutna zastara. 

Do suca Babića s upitima o izbjegavanju poreznih obveza nemoguće je doći. Njegovi sugrađani kritizitaju postupke porezne uprave. Do zastare je, tvrde, došlo samo zato što je u pitanju moćna osoba.

Po zakonu, zastara nastupa ako se tijekom šest godina ne poduzmu nikakve radnje prisilne naplate po kojima bi dužnik morao podmiriti dugove. Praksa je porezne uprave da, dužnicima koji imaju više od 10 tisuća kuna duga, najprije šalje tri opomene, a potom blokira račun te tako naplati dug. Sucu Babiću, navodno, ni jedan račun nije blokiran. 

Sporost i neefikasnost porezne uprave u slučaju ustavnog suca Marka Babića danas nitko nije želio komentirati. Predsjednik Ustavnog suda odbio nas je uz opravdanje kako nije praksa da se priča o kolegama. Bez komentara, ostali su i predsjednik, i većina članova saborskog odbora za Ustav koji predlaže i imenuje ustavne suce! 

Šute, naravno, i porezna uprava, i Ministarstvo financija. Iako se čini da je porezna uprava vrlo ažurna kad je riječ o malim građanima i opomenama za dugovanja u iznosu od nekoliko desetaka ili stotina kuna, Transparency Inernational poručuje kako 'velike ribe' u Hrvatskoj prolaze nekažnjeno, a milijuni kuna odlaze u zastaru.