Boris Miletić
Boris Miletić Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Ustavni sud Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici odbio je žalbu Danijela Ferića, kandidata SDP-a za župana Istarske županije, protiv rješenja Državnog izbornog povjerenstva, kao i njegov zahtjev za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora za župana Istarske županije.


"U provedenom postupku Ustavni sud ocijenio je da osporenim rješenjem DIP-a nije povrijeđeno izborno pravo žalitelja te utvrdio da je njegova žalba neosnovana pa je stoga istu odbio.

Vezani članci Općina Jarmina - 1 Ponovljen drugi krug izbora: Jarmina dobila novog načelnika, nezavisnog Gorana Ilekovića Lokalni izbori, ilustracija Neki će na jesen još jednom birati: Ovog je puta dopunskih izbora u puno više lokalnih jedinica nego prije pet godina

Ustavni sud također je utvrdio da podnositelj u svom prijedlogu za provedbu nadzora nad ustavnošću i zakonitošću drugog kruga izbora za župana Istarske županije nije naveo jasne i podrobne ustavnopravne argumente koji čine povredu izbornog postupka kao ni konkretne činjenice kojima potkrepljuje svoju pravnu argumentaciju i obrazlaže razloge za provođenje postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora u ovom slučaju.

Ustavni sud napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka", navedeno je u priopćenju Ustavnog suda.

Ferićeva reakcija

Stigla je i reakcija Danijela Ferića, SDP-ov kandidat za istarskog župana. 

"Pazljivo cemo proučiti odluku USRH kojim se odbija naša žalba na rješenje DIPa, kao i rješenje USRH kojom se odbija naš zahtjev za provedbom nadzora zakonitosti izbora za župana Istarske županije, nakon čega cemo se obratiti javnosti.

Iz priopćenja USRH je razvidno da Ustavni sud napominje da o konkretnom izbornom postupku može ponovno odlučivati u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora, ukoliko od zakonom legitimiranog predlagatelja u zakonom propisanom roku zaprimi prijedlog koji bi sadržavao konkretne činjenice odnosno udovoljavao kriterijima za provođenje tog postupka", naveo je Ferić. 

Miletić: "Obje odluke potvrđuju volju istarskih birača"

"Ustavni sud je potvrdio odluku Državnog izbornog povjerenstva, obrazloženja DIP-a i Ustavnog suda su detaljna, vrlo su jasna i obje njihove odluke nedvojbeno potvrđuju volju istarskih birača", izjavio je za novoizabrani istarski župan Boris Miletić, nakon što je Ustavni sud odbio žalbu SDP-ovog kandidata za istarskog župana Danijela Ferića.

 

"Izbori su završili, mi smo se suočili sa svojim rezultatima i nastavljamo rasti na lekcijama koje smo naučili. Preporučam SDP-u da učini isto. IDS je pobjednik izbora u Istarskoj županiji i vrijeme je da se okrenemo životnim pitanja. Sezona je već stigla i namjeravam se potpuno posvetiti organizaciji posla u županiji kako bi bili što brži, učinkovitiji i sto posto na raspolaganju ljudima", poručio je Miletić.

DIP je na subotnjoj sjednici potvrdio da je za župana Istarske županije izabran Boris Miletić, a za zamjenika Tulio Demetlika te da se izbori za župana neće ponavljati.