Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

UHIĆENA TRI SUCA I PODUZETNIK

Pavasović Visković, odvjetnik suca Krušlina: "Moj klijent je doživio da u lisicama završi u USKOK-u zbog jedne vrlo spretne manipulacije"

U Osijeku su uhićena trojica sudaca i poduzetnik koje je Zdravko Mamić prozvao za kriminal i optužio za korupciju.

USKOK je u Osijeku u srijedu od ranih jutarnjih sati proveo veliku akciju u kojoj su uhićene četiri osobe. Među uhićenima su trojica sudaca kojima je Državno sudbeno vijeće skinulo imunitet.

Uhićena su trojica sudaca, Darko Krušlin, Ante Kvesić i Zvonko Vekić, koje je Zdravko Mamić optužio za primanje mita. Priveden je i poduzetnik Drago Tadić.

Uhićeni osječki suci i poduzetnik, nakon pretrage domova i ureda, ispitani su u zagrebačkom sjedištu USKOK-a i provest će noć u policijskom pritvoru. U 17 sati u USKOK-u je na ispitivanju bio Tadić, oko 19 sati stigao je Kvesić, uslijedio je Krušlin, dok je ispitivanje u USKOK-u za Vekića predviđeno sutra u 8 sati. 

Nakon ispitivanja u USKOK-u taj specijalizirani odjel Državnog odvjetništva protiv osumnjičenih bi trebao pokrenuti istragu, a zatraže li za nekog od uhićenih istražni zatvor o tome će odlučivati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

"Nešto prije 17 sati počela su ispitivanja. Pred tužitelje USKOK-a prvi je stigao osječki poduzetnik Drago Tadić, koji je gotovo 45 minuta iznosio obranu. Ono što je njegov odvjetnik potvrdio jest da ga se tereti da je on bio kurir koji je nosio novac, od Mamića do osječkih sudaca. U 19 sati je pred tužitelje stigao i prvi uhićeni sudac Ante Kvesić, koji je na ispitivanju bio oko sat i pol, a u 20:30 je pred tužitelje došao i Darko Krušlin. Njegovo je ispitivanje trajalo gotovo dva sata", rekao je reporter Domagoj Mikić.

"Radi se o osnovi sumnje kaznenog djela primanja mita. U principu se priča svodi na famozni sat, o kojem je već bilo dosta govora. Dva je sata iznosio obranu, odgovarali smo na sva pitanja koja su bila postavljena, vrlo detaljno, vrlo okolnosno, čak smo govorili o stvarima za koje smo našli za shodno da se demantiraju, da se ne bi pustile nekakvom slobodnom toku.

Kod njega vam je problem taj što je on osudio Mamića, vrlo strogo je vodio taj postupak. Podsjećam, u ovoj zemlji su samo Sanader i Mamić osuđeni u nekakvim visokoprofilnim spisima, i doživio je da u lisicama završi u USKOK-u zbog jedne, moram mu odati priznanje, vrlo spretne manipulacije Zdravka Mamića, koji je očito dobro vođen, i mislim da iza cijele te priče stoji nekakav pravnički um koji ga vodi kroz sve ovo. Međutim, uvjeren sam da na kraju balade suca Krušlina neće uspjeti dovesti u svezu ni s kakvim koruptivnim djelom", rekao je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković nakon ispitivanja.

"Težak dan za hrvatsko pravosuđe"

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak kazao je da je uhićenje bilo kojeg suca velika vijest.

"Kad imate uhićenje trojice sudaca Županijskog suda, onda to postane tema dana u Hrvatskoj. I ovdje svi pričaju o tome. Cijelo jutro su trajali pretresi stanova, kuća, privatnih i službenih prostorija, a nakon toga su suci odvedeni na PNUSKOK. Ono što je kazao predsjednik Županijskog suda Zvonko Vrban - ovo je težak dan za hrvatsko pravosuđe, posebice za Županijski sud u Osijeku", izvjestio je Jarak.

Njihove predmete već preuzeli drugi suci

Predmete u kojima su sudili uhićeni suci već su dobili novi suci, a sva ta suđenja moraju početi ispočetka.

"Moram vam reći da je ovo težak dan za Županijski sud u Osijeku. Težak dan za hrvatsko pravosuđe i državu. Kada su uhićena tri suca, to je nešto što mora poremetiti cjelokupni sustav i pokazuje da nešto u ovom sustavu doista nije u redu", kazao je Vrban.

"Ja ne osjećam odgovornost za ponašanje sudaca. Svaki sudac postupa samostalno, svaki sudac ima svoju sudačku odgovornost i dužan je ponašati se sukladno zakonu jer kada bi svaki čelnik tijela trebao odgovarati, onda bi on bio u postupku zajedno s njima", dodao je Vrban.

Uhićena trojica sudaca i poduzetnik

Reporteri Dnevnika Nove TV snimili su tijekom prijepodneva Antu Kvesića koji je ušao u automobil u pratnji policije i policijski pretres automobila Drage Tadića.

Snimljen je i pretres kuće Darka Krušlina, a policijski kombi je i bio kod prijateljice Zvonka Vekića koja je s njim putovala u Dubai, gdje je bio i Vekić. Policija je nakon pretresa privela Darka Tadića i Zvonka Vekića.

"Krušlin uhićen oko 6 sati"

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković za DNEVNIK.hr kazao je da je uhićenje Darka Krušlina bilo rano jutros.

"Krušlin je uhićen oko 6 sati, pretražena je njegova kuća, očekujemo da će tijekom dana biti prevezen u Zagreb na ispitivanje", rekao je Pavasović Visković.

"Ovo baca lošu sjenu na suce"

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je događanja od jutros.

"Uhićenja sudaca svakako bacaju lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe, međutim uhićenja pokazuju da nema nedodirljivih i da svatko treba odgovarati za nedjela koja počini", kazao je Malenica. Dodao je da su uhićenja rezultat izvida koje je USKOK poduzimao i koja pokazuju da je USKOK radio svoj posao iako je bio kritiziran.

Malenica je istaknuo da Ministarstvo pravosuđa i uprave posljednjih mjeseci radi antikorupcijski paket u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA) radi izmjene zakona o sigurnosnim provjerama kako bi se one uvele za suce svakih pet godina. Ako se pokaže potreba, suci bi se provjeravali i prije pet godina, precizirao je.

Upitan postoje li nakon uhićenja sudaca uvjeti za traženje izručenja braće Zdravka i Zorana Mamića, Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo dokumentaciju Ministarstvu pravde BiH za izručenje Zorana Mamića. Uz to, očekuje se i dostava zahtjeva za izručenjem Zdravka Mamića.

Malenica je podsjetio da je prošlog utorka u Sarajevu održan sastanak s ministrom pravde BiH tijekom kojeg se, nevezano za ovaj slučaj, raspravljalo o bilateralnom sporazumu o međusobnom izvršavanju kazni.

"Tom prilikom dogovorili smo da manjkavosti u sporazumu pokušamo riješiti donošenjem novog sporazuma. Nemamo rokove, ali vjerujemo da ćemo u što kraćem roku pokrenuti ovu proceduru pred Vladom RH i u međudržavnoj radnoj skupini iznjedriti kvalitetniji bilateralni sporazum", kazao je.

Policija provodi kriminalističku istragu nad sucima

Policija je objavila da se provodi kriminalističko istraživanje nad sucima zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.



"Tijekom jutra na osječkom području policija je uhitila četiri osobe, od čega trojicu pravosudnih dužnosnika, te se nad njima provodi kriminalističko istraživanje", priopćeno je.

"Također, u tijeku je provođenje hitnih dokaznih radnji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će osumnjičene predati pritvorskom nadzorniku dok će kaznena prijava biti podnesena USKOK-u", dodaje se u priopćenju policije.

Iz USKOK-a potvrdili uhićenje četiriju osoba

Uhićenja četiriju osoba i provođenje dokaznih radnji potvrdio je i USKOK.

"Rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija", navode u priopćenju.

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić ''NEĆU LIKOVATI I NEĆU SLAVITI'' Nakon niza uhićenja osječkih sudaca oglasio se i Zdravko Mamić: ''Žrtvovao sam sebe i živote svojih bližnjih...''

"Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti", dodaju. Nakon ispitivanja osumnjičenika bit će donesena odluka o daljnjem postupanju.

"Za sada se može potvrditi da su uhićene četiri osobe, među kojima su trojica sudaca u odnosu na koje je zatraženo skidanje imuniteta, što je Državno sudbeno vijeće i odobrilo", zaključuje se u priopćenju.

DSV jučer skinuo imunitet sucima

Jedan od članova Državnog sudbenog vijeća Arsen Bauk potvrdio je da je DSV u utorak skinuo imunitet trojici osječkih sudaca.

"Jučer prijepodne došao je prijedlog USKOK-a za skidanje imuniteta. Za dva suca je na DSV-u donesena jednoglasno, a za jednog većinom glasova", kazao je Bauk.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teške optužbe Pogledajte kako je Mamić sipao optužbe zbog kojih je troje sudaca završilo u pritvoru: Korumpiranost, kupovanje glasova, putovanja u Dubai...

"U zahtjevu USKOK-a se u najvećoj mjeri navodi ono što je Mamić naveo na Facebooku, vjerojatno je to on naveo i u svojem iskazu USKOK-u kad ga je dao. USKOK je te navode vjerojatno provjerio pa imaju i dodatne dokaze. Zahtjev je imao samo tri stranice i to je bilo pitanje povjerenja DSV-a u USKOK i dobro je da tog povjerenja ima", dodao je Bauk.

USKOK proveo istragu nakon Mamićevih navoda

Iz USKOK-a su se krajem ožujka oglasili povodom izjava Zdravka Mamića na Facebooku.

"Zbog novih izjava i podataka koje Zdravko Mamić svakodnevno iznosi i objavljuje u medijima i na društvenim mrežama potrebno je provoditi nove, dodatne izvide", objasnili su u USKOK-u.

Zdravko Mamić optužio je trojicu sudaca za primanje mita kako bi ga oslobodili tužbe. Nalazi se u Međugorju u bijegu od hrvatskog pravosuđa, a oglasio se 16. ožujka na konferenciji za medije u Mostaru.

Mamić je pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora. Bivšem čelniku Dinama sudilo se za izvlačenje novca iz toga kluba.

Pokrenut stegovni postupak

Zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojega su osudili zbog izvlačenja novca iz Dinama Državno sudbeno vijeće je ranije na prijedlog predsjednika osječkog Županijskog suda pokrenuo stegovni postupak protiv sudaca Krušlina i Vekića.

Oni su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Mamić je u listopadu USKOK-u dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio je predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je predsjednika suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad-tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene