Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ustavni sud je odbio zahtjev bivšeg predsjednika Udruge hrvatskih sudaca Vladimira Gredelja da se predsjedniku Republike Ivi Josipoviću skine imunitet kako bi ga mogao tužiti za uvredu i klevetu.


Skidanje predsjedničkog imuniteta Gredelj je zatražio zbog Josipovićeve izjave da je Gredelj 'najveća štetočina hrvatskog pravosuđa'. Josipović je to izrekao u javnoj polemici, nakon što ga je Gredelj prozvao zbog imenovanja Predraga Matvejevića izaslanikom u Međunarodnoj frankofonskoj organizaciji. Reagirajući na Gredeljeve tvrdnje da je tim imenovanjem napravio pogrešku Josipović je bivšeg predsjednika sudačke udruge i bivšeg predsjednika bjelovarskog Županijskog suda, danas odvjetnika, nazvao štetočinom i jednim od onih koji su najviše utjecali na slom pravosuđa.

Vezani članci Slika nije dostupna Sporazum o arbitraži upućen na Ustavni sud Slika nije dostupna Berlusconijev imunitet na reviziji kod ustavnih sudaca

Mato Arlović, ustavni sudac koji je potpisao odluku, objasnio je da se predsjednički imunitet ne može skidati zbog javnih istupa, jer bi u protivnom više vremena provodio na sudu nego u svakodnevnim obvezama.  Iako je podržao odluku, njegov kolega Davor Krapac bio je nezadovoljan obrazloženjem pa je najavio izdvojeno mišljenje, ističući da za odbijenje Gredeljeva zahtjeva ima niz drugih razloga. Među ostalim, ističe da Josipovićeva izjava ne dolazi od privatne osobe nego od predsjednika te da i Gredelj koji je istupao kao predsjednik sudačke udruge mora biti spreman na javnu kritiku. (Hina)