Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjera potpisa za referendume

Ustavni sud odbacio zahtjeve inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud odbacio je tužbu Građanskih inicijativa Istina o Istanbulskoj te Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava.

Odbačena je ustavna tužba Građanske inicijative "Narod odlučuje" podnesena protiv zaključka Hrvatskog sabora i Vlade o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) ''sistem kuhane žabe'' Inicijativa Istina o Istanbulskoj traži od Ustavnog suda da poništi postupak provjere potpisa za referendum

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer vjeruju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Narod odlučuje smatra da je odlukom povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma.

Odbačen je i zahtjev inicijative "Istina o Istanbulskoj" koja je predala žalbu Ustavnom sudu predlažući da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.

Zahtjevi referendumskih inicijativa odbijeni su u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Iako je odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa, Ustavni sud u jednoj od odluka detaljno je objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale referendumske inicijative.

Ustavni sud svoje je stavove detaljno obrazložio u odluci o Istanbulskoj, dok se u odluci o inicijativi Narod odlučuje poziva na prethodnu odluku.

Odluke Ustavnog suda možete pročitati ovdje. (Hina/D.I.)

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene