Članovi referendumske inicijative Narod odlučuje predaju potpise u Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Članovi referendumske inicijative Narod odlučuje predaju potpise u Sabor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ustavni sud odbacio je tužbu Građanskih inicijativa Istina o Istanbulskoj te Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava.


Odbačena je ustavna tužba Građanske inicijative "Narod odlučuje" podnesena protiv zaključka Hrvatskog sabora i Vlade o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava

Vezani članci GI Narod odlučuje (Foto: Pixsell, Igor Kralj) Predsjednica primila inicijative Narod odlučuje i Istinu o Istanbulskoj: "Njihovi bi promatrači olakšali poziciju Vlade" Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) GONG: ''Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu, nećemo biti smokvin list''

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer vjeruju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Narod odlučuje smatra da je odlukom povrijeđeno ustavno pravo građana na referendum i zakonitost jer je izvršna vlast uzela sebi za pravo da odlučuje hoće li biti referenduma.

Odbačen je i zahtjev inicijative "Istina o Istanbulskoj" koja je predala žalbu Ustavnom sudu predlažući da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače iz njihove inicijative.

Zahtjevi referendumskih inicijativa odbijeni su u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.

Iako je odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa, Ustavni sud u jednoj od odluka detaljno je objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale referendumske inicijative.

Ustavni sud svoje je stavove detaljno obrazložio u odluci o Istanbulskoj, dok se u odluci o inicijativi Narod odlučuje poziva na prethodnu odluku.

Odluke Ustavnog suda možete pročitati ovdje. (Hina/D.I.)

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju