Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uzajamna potpora

Priča o ocu i kćeri: Obiteljski posao na jednom od najljepših mjesta u Baranji

Vinograd Vinarije Pinkert u Baranji
Vinograd Vinarije Pinkert u Baranji NOVA Studio
Aktualno Galerija Vinograd Vinarije Pinkert u Baranji Vinograd Vinarije Pinkert u Baranji Foto: NOVA Studio Kristina Pinkert Kristina Pinkert Foto: NOVA Studio Vina Pinkert Vina Pinkert Foto: Vinarija Pinkert Zoltan Pinkert Zoltan Pinkert Foto: NOVA Studio +0 Vinarija Pinkert Galerija 1/5 >>
U mjestu Suza u Baranji, na 230 metara nadmorske visine raste 65 tisuće trsova vinove loze. Iz njih Zoltan Pinkert i njegova kći Kristina Pinkert proizvedu 60 tisuća litara vrhunskog vina. Njihova poduzetnička priča upisala ih je u "dnevnik uspješnih".

 

Na 15 hektara zemlje raste vinova loza koja je temelj uspješnog poslovanja Vinarije Pinkert iz Baranje. U vinogradima s kojih se pruža veličanstven pogled u vrijeme berbe radi dvadesetak ljudi. Zoltan Pinkert, zaljubljenik u vinogradarstvo, zapošljava ljude iz okolice mjesta Suza. Sve ih je manje, kaže, međutim, još uvijek uspijeva održati proizvodnju na željenom nivou. Shvaća kako je odlazak u inozemstvo danas mnogima privlačna opcija, stoga je nedavno i povećao plaće svim zaposlenicima.

Vinogradarstvo je u njegovoj obitelji prisutno već generacijama, pa je logičan potez bio nastavak razvijanja te poljoprivredne kulture.

 

Prije osam godina u širenju poslovanja priključila se i njegova kćer Kristina Pinkert. Pravedno su raspodijelili posao i Kristina je postala zadužena za podrumarstvo, vinarstvo, prodaju i marketing. Danas je obitelj Pinkert treći najveći proizvođač vina u Baranji. Njihove sorte nagrađivane su mnogo puta, no obitelj uvijek ističe kako im je najveća nagrada povratak gostiju i kupaca. Osim dobrog vina, svi koji posjete Vinariju Pinkert sa sobom ponesu i dio kulture tog kraja te doživljaj koji pruža malena i živopisna kušaonica vina. Tamo se može pronaći osam sorti vina - Graševina, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muškat žuti, Portugizac, Frankovka, Cabernet sauvignon i Merlot.

Glavno tržište Vinarije Pinkert još uvijek je Hrvatska, ali posluju i s Mađarskom, Njemačkom i Finskom.

"Najbolje u ovom poslu je kad vidim vinograd sređen, kad je lijep plod i kad dođe do berbe, pa ponesemo kući jedan od naljepših 'materijala' za vrhunsko vino", kaže Zoltan Pinkert.

Uz sve nedaće koje mogu zadesiti vinogradare i vinare, Zoltan kaže kako će istim intenzitetom u ovome poslu biti još najmanje deset godina. Već je četiri puta obitelj Pinkert dobila sredstva Europske unije kojima su ulagali u opremu, podizali kvalitetu i standard, a sljedeći je korak proširenje podruma i kušaonica.

"Iskoristili smo HBOR-ova sredstva namijenjena poduzetnicima koji se sufinanciraju sredstvima EU fondova za restrukturiranje vinograda. Bilo nam je jako važno da nam neka banka izađe ususret s povoljnim kamatama i ročnosti kredita jer u vinogradarstvu i vinarstvu uvijek je riječ o dugoročnim ulaganjima. Puno je tu našeg rada i truda, ali ovakve mjere olakšavaju poslovanje", kaže Kristina Pinkert.

Cilj je obitelji Pinkert stvaranje zaokružene poslovne priče. Iako vinogradarstvo i vinarstvo nisu samo šetnje po predivnim poljoprivrednim posjedima te mirisanje i kušanje vina, oni su dokaz da je uspješno poduzetništvo moguće i u kontinentalnim krajevima Hrvatske. Zoltan Pinkert ističe kako svoju viziju ne bi mogao ostvariti bez Kristine, a mlada vinarka ne razmišlja o odustajanju. Nakon školovanja u Budimpešti vratila se u rodnu Baranju, u kojoj osjeća da je vinarstvo njezin poziv.

 

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene