Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naučite se zaštititi

Što se vama čini kao bezazlena informacija - nekome može poslužiti da vam napakosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo je nemoguće u današnjem svijetu ostati anoniman.

Napredak tehnologije privatnost je učinio gotovo nemogućom misijom! Slučajeve poput krađe osobnih podataka s interneta ili prevara s bankovnim karticama srećemo gotovo svakodnevno. Zato je važno - znati se zaštititi.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu Jakov Kiš - 2 Kad srce reagira brže od mozga Crikveničanka nasjela na priču lažnog časnika i uvalila se u financijske probleme. Stručnjak savjetuje kako se zaštititi

Ono što se vama čine kao bezazlene informacije, nekome mogu poslužiti da vam napakosti.

Ostati anoniman u današnjem svijetu tehnologija gotovo je nemoguće. Svaki poziv, SMS poruka, ili dopisivanje putem aplikacija kao što je WhatsApp, ostaju zapisani u virtualnom svijetu.

I dok vas kod mobitela barem donekle štiti ugovor s operaterom, ono što objavite na internetu - zauvijek ostaje na internetu. Zato budite posebno oprezni s objavom osobnih podataka poput broja bankovnih kartica, ali i ne shvaćajte olako sve što objavljujete na društvenim mrežama.

Fotografija vašeg djeteta svakako je lijepa profilna slika na Facebooku, no stručnjaci upozoravaju da se takvih objava trebate suzdržati jer je zlouporabu gotovo nemoguće spriječiti. Također, nikad ne znate tko prati vaš profil, pa bi vas vaš budući poslodavac mogao provjeravati upravo preko - društvenih mreža.

'Dok nije bilo mobitela bilo je sve super. Kad su mobiteli - svi znaju di si. Napiješ se, a svako zna da si pijan!', kaže Damir iz Zagreba.

Iz agencije za zaštitu osobnih podataka ističu prevare s kojima se građani najčešće susreću.

'Otvaranje lažnih profila, zlostavljanje na internetu i krađe osobnih podataka u svrhu sklapanja raznih ugovora', nabraja Dubravka Dolenc, zamjenica ravnatelja AZOP-a

Da biste izbjegli takvu sudbinu, otvorite oči i zatvorite pristup osobnim podacima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene