Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Bruse se zadnji detalji

Najskuplji vojni projekt u samoj je završnici: Uskoro bi trebalo biti objavljeno koje će borbene avione Hrvatska kupiti

Borbeni avioni - 2
Borbeni avioni - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Borbeni avion Borbeni avion Foto: DNEVNIK.hr Borbeni avioni - 1 Borbeni avioni - 1 Foto: DNEVNIK.hr Borbeni avioni - 2 Borbeni avioni - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ponude borbenih aviona Galerija 1/4 >>
Najskuplji vojni projekt u samoj je završnici i uskoro bi trebalo biti objavljeno kojim će avionima Hrvatska zamijeniti MiG-ove. Bruse se posljednji detalji ponuda, ali koliko će taj šoping platiti porezni obveznici nitko ne otkriva.

Oni u čijim se rukama nalaze ponude za kupnju 12 borbenih aviona finaliziraju posljednje detalje i slažu listu. Nakon vikenda će preporučiti najbolje rješenje za rabljeni, te najbolje za novi zrakoplov.

"Bez cijena, jer bi u tom slučaju ostala ta jedna priča koju mi moramo obaviti s obzirom da ima nekoliko aspekata, osim financijskog stava, koji procjenjuje koliko bismo i što trebali platiti", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Konačnu odluku Vlada će donijeti najkasnije početkom 2021. godine. Borba se vodi između američkih, francuskih, švedskih i izraelskih lovaca.

"S obzirom da je riječ o složenijem pravnom procesu, vjerujem da će potrajati bar šest do osam mjeseci. Vjerujem da ćemo u konačnici imati potpisan ugovor do konca 2021", rekao je Banožić.

Cijene variraju ovisno o paketu koji se nudi – opremi, obuci pilota i aviomehaničara – od 700 milijuna do oko milijardu eura. Trebat će prilagoditi i vojnu bazu. Oni koji su za pregovaračkim stolom nisu htjeli otkrivati detalje nabave.

Borbeni avioni - 2 Ponude borbenih aviona (Foto: DNEVNIK.hr)

"Svaka informacija koja bi sada bila iznesena bi zapravo zaustavila proces koji bi bio kontaminiran i jednostavno poništen", rekao je Zvonimir Frka Petešić, supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona.

Sve bi trebalo biti jasnije nakon Vijeća za obranu, ali i odlaska pred saborski odbor. Politički konsenzus nije upitan, ali SDP smatra da nabava aviona nije prioritet.

"Po nama je to ogroman financijski izdatak u momentu kad nam proračun izgleda kao da je lista želja. U Hrvatskoj sada ima niz gorućih pitanja koje bi trebalo prije riješiti, a avione svakako trebamo nabaviti", rekao je Franko Vidović (SDP), predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Ne zna se koliko će Vlada potrošiti na avione

Odavno se lobira na sve strane. U Zagrebu su bili predstavnici američke kompanije, ali i Banožićeva francuska kolegica, i to nakon predaje konačnih ponuda. Francuska je bila domaćin i hrvatskim pilotima.

Predsjednik države Zoran Milanović dosad nije skrivao kome je naklonjen.

"S obzirom da se ipak ne radi o gumenim bombonima, nego o jako skupim sustavima, prvi izbor bi trebali biti američki avioni. Darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje", rekao je Milanović u rujnu.

Koliko je država spremna potrošiti na najskuplji vojni projekt, iz Banskih dvora ne otkrivaju.

"Novac će biti osiguran kada se dovrši proces", rekao je Frka Petešić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon afere Janaf "Inicijativa postavljena preširoko": Ništa od saborskog povjerenstva koje bi istraživalo utjecaj vlasti na istrage

Pročitajte i ovo Gordan Lauc POPUT MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA Nastavljaju se prepucavanja znanstvenika, Lauc s društvenih mreža poručuje: "Istina je da zarađujem na građanima"

I to, rekao je Banožić, najvjerojatnije rebalansom proračuna.

"Vjerujem da ćemo unatoč teškoj situaciji u gospodarstvu iznaći sredstva, izvršiti nabavku i da će ona biti na ponos vojsci i građanima. Moment je težak, ali isto tako krajnji da se nešto riješi", rekao je ministar obrane.

Vrijeme odavno curi. Hrvatska se, kao članica NATO-a, obvezala štititi zračni prostor – sama ili uz tuđu pomoć. Na MIG-ove računa još tri godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene