Francuska samopouzdano očekuje ocjenu hrvatskog tehničkog povjerenstva o francuskim borbenim zrakoplovima Rafale i nada se da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti o tome kojim će zrakoplovima zamijeniti svoju borbenu zračnu flotu, izjavila je u ponedjeljak francuska ministrica obrane.


Francuska ministrica oružanih snaga Florence Parly sastala se u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem.

"Na raspolaganju smo hrvatskim vlastima za moguća dodatna pitanja i sa samopouzdanjem čekamo rezultat odluke tehničkog povjerenstva. Nadam se da ćemo 2021. moći znati konačnu odluku hrvatskih vlasti", rekla je Parly, dodavši da je sada na hrvatskim vlastima da "potpuno neovisno" razmotre ne samo francuski prijedlog već i prijedloge pristigle iz ostalih zemalja

Podsjetila je da je Francuska dala ponudu za 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale koji su se, kako je istaknula, "dokazali u brojnim operacijama".

Ministar Banožić je rekao da će međuresorno povjerenstvo nakon 12. prosinca dati prijedlog koji će uvažiti financijski karakter ponude, tehnički karakter ponude te vanjskopolitički kontekst i 'rok trajanja' sadašnjih MIG-a 21. Rekao je da vlada konačnu odluku mogla donijeti početkom iduće godine.

Budući da je odabir najbolje ponude u samoj završnici, ministar obrane Mario Banožić upitan je hoće li na sastanke pozvati i druge. Ministar tvrdi da se razgovara sa svima.

"Članovi povjerenstva su nastojali obaviti što više razgovora, ponekad je to bio odlazak u matične zemlje, ponekad su tu dolazili", rekao je Banožić. "Imamo period do 12.12. kada postoji mogućnost da se još dodatno razjasne pitanja i nejasnoće, ovo je danas bila jedna od takvih prilika", dodao je Banožić.

Uz francusku, Hrvatska je za nove borbene avione dobila i švedsku, američku i izraelsku ponudu.

Žele osnažiti strateško partnerstvo

Ministrica Parly je kazala da Francuska želi s Hrvatskom, bez obzira na projekt nabave borbenih zrakoplova, "u cijelosti osnažiti naše strateško partnerstvo", uključujući suradnju unutar europskog programa za industrijski razvoj na području obrane. Smatra da bi od toga korist imale i hrvatska i francuska industrija.

Parly je kazala da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i veću stratešku autonomiju, posebice s obzirom na brojne izazove s kojima se Europa suočava, poput terorističkih napada i niz kriza koje su izbile na pragu EU-a, od Libije, preko Balkana do Nagorno Karabaha. "Više nego ikada je ključno da Europljani osvijeste zajednički izazov... znamo da na Hrvatsku možemo računati", rekla je Parly.

Premijer Andrej Plenković Plenković o kandidaturi Lovre Kuščevića: "Nije on ni za što još kriv, ima se pravo kandidirati, očito ima podršku"

Andrej Plenković - 6 Plenković prihvatio Milanovićev prijedlog, sjednica VNS-a održat će se u Vladi: "Prozori će biti otvoreni. Predsjednik će prvi put posjetiti obnovljenu dvoranu"

Ovo je drugi posjet ministrice Parly Hrvatskoj. U ožujku je boravila u Zagrebu gdje ju je također primio premijer Andrej Plenković s kojim je razgovarala o problemu ilegalnih migracija te ju je premijer izvijestio o svojem posjetu grčko-turskoj granici i tamošnjoj situaciji, kao i o naporima koje ulaže hrvatska policija u zaštiti granice.