Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Informacije o mitu zatražene i putem međunarodne pravne pomoći od SAD-a.


Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) zatražio je da Ravnateljstvo policije, odnosno Policijski nacionalni USKOK, pokrene kriminalističku istragu radi utvrđivanja svih okolnosti vezanih za milijune dolara mita koje je njemački proizvođač automobila Daimler AG isplatio u dvadesetak zemalja, među kojima strane novinske agencije spominju i Hrvatsku. Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić potvrdio je Hini da je USKOK zatražio pokretanje kriminalističke istrage kako bi se utvrdile sve okolnosti vezane za informaciju koju su danas objavili mediji.

Vezani članci Traje istraga o posvojenjima - 2 Trećina sudskih odluka o posvojenju iz Konga donesena u Zlataru: "Nije postojao nadzor ni sve ostale mjere koje je država trebala provoditi" Dragan Kovačević Podignuta optužnica za Janaf: USKOK objavio detalje, terete Kovačevića da je primio više od šest milijuna kuna mita

>> Daimler AG mitom osiguravao poslove u Hrvatskoj?

Hina je objavila, pozivajući se na Wall Street Journal i strane agencije, da je njemački proizvođač automobila Daimler AG pristao u izvansudskoj nagodbi isplatiti 185 milijuna dolara odštete kako bi se okončala dugotrajna kriminalistička istraga američkih vlasti koja je razotkrila da je kompanija isplatila milijune dolara mita u dvadesetak zemalja, među kojima i u Hrvatskoj, kako bi si osigurala poslove. Izvor informacije je današnje izvješće Wall Street Journala u kojemu se pozivaju na osobe upoznate sa slučajem. Đuričić je potvrdio i da je Državno odvjetništvo zatražilo putem međunarodne pravne pomoći informacije o ovom slučaju od Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvatska je jedna od dvadesetak zemalja u kojima je Daimler podmićivao

U objavljenoj vijesti se navodi da bi se s postignutom izvansudskom nagodbom okončala istraga američkoga ministarstva pravosuđa oko toga je li Daimler prekršio američke antikorupcijske zakone te povezana civilna istraga američke komisije za burze i vrijednosnice, koju je 2004. potaknula pritužba bivšega zaposlenika. Dodaje se da je glasnogovornik Daimlera odbio komentirati detalje sporazuma, rekavši da kompanija ne želi komentirati slučaj prije ročišta pred saveznim sudom 1. travnja, kada bi predložena nagodba trebala biti predstavljena.

Strane novinske agencije navode, među zemljama u kojima je Daimler podmićivao, i Hrvatsku, a spominju se i Kina, Rusija, Egipat, Grčka, Mađarska, Obala Slonovače, Latvija, Litva, Irak, Nigerija, Srbija, Crna Gora, Tajland, Turska, Uzbekistan, Indonezija i Vijetnam. Kao primjere podmićivanja agencije navode kupovinu luksuznih automobila državnim dužnosnicima, pa čak i njihovoj djeci, kupovinu drugih vrijednih poklona ili plaćanje skupih vjenčanja onima koji su odlučivali o dodjeli poslova. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju