Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

USKOK je podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana, jedne osobe s hrvatskim i kosovskim državljanstvom te jednog Albanca zbog krijumčarenja ljudi s područja Srbije i Kosova u Hrvatsku.


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana J. G. (1965.), R. J. (1978.), A. K. (1976.), I. K. (1978.), A. H. (1992.), O. I. (1986.), I. G. (1985.), N. A. (1971.), I. R. (1976.), S. P. (1966.), J. K. (1955.), A. M. (1979.), hrvatskog i kosovskog državljanina X. H. (1979.) i albanskog državljanina A. G. (1991.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Vezani članci Brač: Uhićenja zbog zemljišta i dozvola - 1 Uhićenja zbog sumnjivih legalizacija na Braču: "Šteta bi mogla tek nastati jer su ti objekti dobili zakonite dozvole" Uhićenje krijumčara ljudima (Foto: MUP) Dogovorili cijenu od 150 eura po osobi za krijumčarenje migranata, protiv njih podignuta optužnica

Optužnicom se I., II. i III. okrivljenom stavlja na teret da su, od siječnja 2017. godine do 3. lipnja 2017., na širem području Osijeka i Baranje te drugim mjestima u Hrvatskoj i na području Srbije, organizirali prebacivanje većeg broja državljana Kosova i drugih zemalja iz Srbije u Hrvatsku.

J. G. i R. J. tereti se da su okupili i u zajedničko djelovanje povezali IV. okrivljenog i više osoba s područja Srbije i Kosova s kojima su dogovarali vrijeme, mjesto, broj osoba i cijenu ilegalnog prebacivanja za iznos od najmanje 300 eura po stranom državljaninu.

Trećeokrivljeni je također okupio i u zajedničko djelovanje povezao V., VI., VII. i VIII. okrivljene i više osoba s područja Srbije i Kosova s kojima je dogovorio da će za iznos od najmanje 2000 eura po stranom državljaninu organizirati dolazak većeg broja stranaca, smještaj u Srbiji te potom njihovo ilegalno prebacivanje u Hrvatsku, prihvat, smještaj i daljnju vožnju do namjeravanih odredišta.

Na opisani način u organizaciji I. i II. okrivljenog u devet navrata prebačeno je 40 stranih državljana, dok je u organizaciji III. okrivljenog u četiri navrata prebačeno 48 stranih državljana, čime su okrivljenici pribavili protupravnu imovinsku korist od ukupno najmanje 90.000 eura, koji iznos su međusobno podijelili sukladno ulogama u pojedinom prebacivanju.

Osim navedenog, XII. okrivljeni je, od 10. do 16. veljače 2017., s nepoznatim osobama iz Srbije dogovorio prebacivanje devet stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku te njihovo preuzimanje, smještaj i prijevoz do namjeravanih odredišta za iznos od najmanje 400 eura po osobi. U cilju realizacije navedenog dogovora, XII. okrivljeni je, za određenu novčanu nagradu, s XIII. i XIV. okrivljenim dogovorio prebacivanje, preuzimanje i prijevoz stranih državljana.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv sedmorice okrivljenika, kaže se u priopćenju USKOK-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju