Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja i ovlasti

Uskok podigao novu optužnicu protiv Mladinea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao još jednu optužnicu protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, a optužnicom je obuvaćeno i četvero hrvatskih te jedan državljanin BiH i tri tvrtke, koje Uskok tereti da su fiktivnim otkupom PET ambalaže iz Fonda izvukli najmanje 130 milijuna kuna.

Uskok je na internetskim stranicama, navodeći samo inicijale optuženih, objavio kako šestero optuženih i tri tvrtke tereti za kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te pomaganja u krivotvorenju službene isprave.

Prvooptuženu Barbaru Bešenić (69), vlasnicu tvrtke BBS iz Podruta i bivšu HDZ-ovu saborsku zastupnicu, 49-godišnjeg K.B., člana Uprave te tvrtke, direktora poduzeća Retabl iz Metkovića Dragana Mioča (44), vlasnika zadarske tvrtke Odlagalište Sirovina Mihu Zrnića Marinovića (57), Mladinea (71) te državljanina BiH D.K. (43) optužuje se da su se od početka 2006. do kraja 2009. udružili kako bi pribavili nezakonitu dobit dvostrukom naplatom te naplatom ambalaže koja nije prikupljena i predana koncesionaru.

Tereti ih se da su sukladno tom planu neistinito prikazivali količine prikupljene i uporabljene PET ambalaže, za koju su od Fonda dobivali novce koje su potom međusobno dijelili. 'U cilju realizacije navedenog okrivljenici su poduzimali niz međusobno povezanih radnji kojima su sebi i trgovačkim društvima pribavili nepripadnu korist u ukupnom iznosu od najmanje 130 milijuna kuna, a za koji iznos je oštećen Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost', navodi Uskok.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Slučaj JANAF Afera s odijelima, spominje se i Turudić: Sud će odluku donijeti u četvrtak Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

>> Svjedokinja: Mladineo inzistirao na suradnji s Fimi medijom jer je to 'viša politika'

Mladinea tereti i da je kao direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na traženje prvoookrivljene i drugookrivljenog pogodovao njihovoj tvrtki na način da je donio dvije odluke kojima je neosnovano otpisao njihov dug prema Fondu za preuzetu PET ambalažu u iznosu od najmanje 1,3 milijuna kuna.

Mladineo je bio istraživan i u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima bio osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna državnih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.

Nakon gotovo šest mjeseci provedenih u istražnom zatvoru u Remetincu, pušten je na slobodu, a kao mjera opreza zabranjeno mu je bilo kontaktiranje svjedoka koji još nisu ispitani u drugoj istrazi, onoj o poslovanju Fonda s tvrtkom 'Odlagalište otpada'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene