Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje HDZ-u

Svjedokinja: Mladineo inzistirao na suradnji s Fimi medijom jer je to 'viša politika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnja tajnica i privremena direktorica Fonda za zaštitu okoliša posvjedočila je da je njezin nekadašnji šef Vinko Mladineo 'višu politiku' navodio kao razlog suradnje s Fimi medijom.

Bivša tajnica i privremena direktorica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Boženka Vranar posvjedočila je da je na suradnji s marketinškom agencijom Fimi media preko koje se, po tvrdnjama tužiteljstva, izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki, inzistirao tadašnji šef Fonda Vinko Mladineo ističući da je riječ o "višoj politici".

Pročitajte i ovo Ratko Maček AFERA FIMI MEDA Pred kamere Provjerenog sjeo je Ratko Maček: "Na tom dijelu sastanka, na kojem je navodno bilo riječi o Fimi mediji, ja nisam bio" Slika nije dostupna Fimi media 'Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, ako se ne držite hijerarhije pojedu vas pirane'

Svjedočeći na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u, svjedokinja je kazala da ju je Mladineo jednom prilikom pozvao na sastanak s vlasnicom Fimi medije Nevenkom Jurak i u Zakonu o javnoj nabavi tražio mogućnosti izuzeća od njegovih odredbi.

>> Šef osiguranja: Štitili smo Sanadera još godinu dana nakon ostavke

"Usprotivila sam se, no Mladineo nije uvažio moju primjedbu. Razljutio se i rekao da je on pravnik, da zna protumačiti zakon i da ga moram slušati", kazala je svjedokinja. Prisjetila se i Mladineovih riječi da "zna što radi" jer je to "viša politika".

Mladineo je, po njezinim riječima, i prije tražio da se sva raspoloživa sredstva za promidžbu uplate Fimi mediji, unatoč ranije preuzetim obvezama prema drugim tvrtkama.

Suradnja Fonda s Fimi medijom kronološki je bila opisana i u promemoriji koju je svjedokinja dobila naknadno, dok je bila na bolovanju. No, kako u tom dokumentu nije bio spomenut sastanak s Nevenkom Jurak, na kojem su se tražile mogućnosti izuzeća Zakona o javnoj nabavi, svjedokinja je od Mladinea zatražila objašnjenje.

"Rekao je da se tog sastanka ne sjeća i da ga se niti ja ne bih trebala sjećati. Shvatila sam da sam promemoriju dobila kako bih znala odgovoriti na pitanja o suradnji s Fimi medijom", kazala je svjedokinja na današnjem ročištu na Županijskom sudu u Zagrebu.

O suradnji s agencijom Nevenke Jurak danas su svjedočili i direktor tvrtke Montmontaža plino-vodovod Zdenko Lovrić te čelnik Dukatove prijevozničke tvrtke Ralu Davor Užbinec koji je kazao da je Fimi mediji plaćena faktura od 609 tisuća kuna za oslikavanje vozila koje nikada nije obavljeno.

Poduzetnik iz Velikog Trgovišća Milan Mihaliček prisjetio se i da je dvojici muškaraca koji su kazali da su iz Fimi medije i HDZ-a dao više od 98 tisuća kuna nakon što su ga tražili da plati "ručak ili večeru" za stotinjak uzvanika.

Zagrebački galerist Darko Deči posvjedočio je da je u njegov prostor dolazio bivši premijer u društvu tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića s kojim dijeli optuženičku klupu, ali i ministra kulture Bože Biškupića te HDZ-ovih zastupnika Petra Selema i Jerka Rošina.

Svi su, kazao je, od njega kupili po nekoliko slika, a Sanader koji galeriju posjećuje još od početka 90-ih tamo je nabavio i "jednog malog Lackovića" kao poklon za predsjednika Franju Tuđmana nakon što mu je postao savjetnik.

Uz Sanadera, Barišića i njihovu bivšu stranku za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Nevenke Jurak, sudi se i bivšoj HDZ-ovoj blagajnici Branki Pavošević te Sanaderovu glasnogovorniku Ratku Mačeku.

Svi osim bivšeg premijera i njegova glasnogovornika priznali su krivnju, dok oni tvrde da su žrtve montiranog procesa. Odvjetnici HDZ-a brane se tvrdnjom da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene