Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svoj boravak na istoku Hrvatske predsjednica počinje u četvrtak odavanjem počasti svima koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u četvrtak odlazi na istok Hrvatske, odnosno u Vukovar u koji će privremeno izmjestiti svoj Ured te tamo u petak, 15. siječnja, održati i prijam u u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Predsjednica o vukovarskoj odluci: ''Tisuće branitelja i civila tamo nisu doživjele pravdu. Prvo treba riješiti velike stvari'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Kolinda Grabar-Kitarović: "Vidjeli smo, nažalost, u posljednje vrijeme puno afera u pravosuđu"

Svoj boravak na istoku Hrvatske predsjednica počinje u četvrtak odavanjem počasti svima koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku kod Križa na ušću Vuke u Dunav, a nakon toga će svečanim dizanjem zastave ispred zgrade Vukovarsko-srijemske županije biti otvoren njezin privremeni Ured, potvrđeno je Hini s Pantovčaka.

Ovo je treći put da Predsjednica izmješta svoj ured izvan Zagreba. Ured je, naime, tijekom ljeta bila izmjestila u Split i Pulu.

Tijekom četvrtka Grabar-Kitarović sastat će se s čelnim ljudima Vukovarsko-srijemske županije te tamošnjih gradova i općina. Razgovarat će i s nadbiskupom đakovačko-osječkim Đurom Hranićem, rektorom sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Željkom Turkaljem i dekanom Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru Mirkom Smoljićem, a primit će i građane.

Slijedi posjet Udruzi osoba s invaliditetom "Bubamara" kojoj će predati ček s novcem prikupljenim u donatorskoj večeri održanoj u Chicagu prilikom njezinog nedavnog radnog posjeta SAD-u, te posjet vinkovačkoj Udruzi hrvatskih brojnih obitelji "8+".

U petak, 15. siječnja, predsjednica će najprije održati sastanak s ratnim zapovjednicima Grada Vukovara. Nakon toga posjetit će udrugu Osijek Software City čiji su članovi početkom 2012. pokrenuli projekt kojim gradske IT tvrtke djeluju prema lokalnoj zajednici, a posjetit će i Luku Vukovar, najvećeg i ovlaštenog koncesionara na lučkom području Vukovara koji se jedini bavi prekrcajem generalnih i rasutih tereta.

Slijedi prijam u prigodi obilježavanja uspješne mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kojem će nazočiti predstavnici diplomatskog zbora, sudionici procesa mirne reintegracije, predstavnici državnog i političkog vrha te političkog života Vukovarsko-srijemske županije.

U subotu 16. siječnja, hrvatska predsjednica obići će Memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, a zatim se u Otoku sastati s gradonačelnikom Josipom Šarićem i posjetiti tvornicu Furnir, tvrtku osnovanu kao greenfiled investiciju, koja proizvodi furnir od 2011. godine. (Hina)