Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operacija Admiral

Razotkrivena jedna od najvećih poreznih prijevara u EU-u: Šteta veća od dvije milijarde eura, istražitelji otkrili detalje

Aktualno Galerija Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 1 Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 2 Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 3 Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 4 Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Prevara s PDV-om u Europskoj uniji: Ilustracija - 5 Galerija 1/5 >>
Ured europskog javnog tužitelja otkrio je sve detalje o tome kako su razotkrili jednu od najvećih poreznih prijevara u EU-u.

Ured europskog javnog tužitelja, u suradnji s agencijama za provođenje zakona 14 država članica EU-a, proveo je istovremene istražne radnje, uključujući više od 200 pretraga, u vezi sa složenom shemom prijevare PDV-om koja se temelji na prodaji popularne elektroničke robe objavio je danas EPPO (Ured europskog javnog tužitelja).

Ova akcija provedena je u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. U okviru ove vodeće operacije EPPO-a već su provedene pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj 12. i 13. listopada 2022.

"Svi prikupljeni podaci se analiziraju, a istraga o organiziranim kriminalnim skupinama koje stoje iza ovoga nastavlja. Procijenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutačno iznosi 2,2 milijarde eura. Poduzete su mjere za nadoknadu nastale štete, a više detalja bit će poznato kada bude poznato", objavili su iz EPPO-a.

Kako su objasnili u travnju 2021., portugalska porezna uprava u Coimbri istraživala je tvrtku koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje, zbog sumnje na prijevaru s PDV-om. Kada je EPPO započeo s radom u lipnju 2021., u skladu sa svojom zakonskom obvezom, portugalska su tijela prijavila slučaj EPPO-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CRNI PETAK Ljubiteljima niskih cijena stiže najdraži petak u godini, policija upozorava na prijevare

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 LUCIDNI I MAŠTOVITI PLJAČKAŠI Lažne bankarice starca opelješile za nekoliko stotina tisuća kuna, policija objavila novo upozorenje

"Iz nacionalne perspektive, na temelju administrativne istrage, činilo se da su fakturiranje i porezne prijave u redu. Međutim, portugalski europski delegirani tužitelji odlučili su dalje istražiti. Radeći zajedno preko granica, europski tužitelji, delegirani europski tužitelji, analitičari EPPO-a za financijske prijevare i predstavnici Europola i nacionalnih tijela za provođenje zakona postupno su uspostavili veze između osumnjičene tvrtke u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama. Osamnaest mjeseci nakon primitka inicijalnog izvješća, EPPO sada razotkriva ono za što se vjeruje da je najveća prijevara s PDV-a ikad istražena u EU-u", piše u priopćenju.

Kriminalne aktivnosti raširene su u 22 države članice sudionice EPPO-a, kao i u Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, zajedno s trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švicarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjene Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

Osim veličine štete, ono po čemu se ova prijevara s PDV-om ističe je iznimna složenost lanca tvrtki. Od tvrtki koje djeluju kao naizgled čisti dobavljači elektroničkih uređaja i onih koje traže povrat PDV-a od nacionalnih poreznih vlasti dok prodaju te uređaje online pojedinačnim kupcima – i naknadno usmjeravaju prihode od te prodaje u inozemstvo, prije nego što sami nestanu – do onih koji peru prihode od ove kriminalne aktivnosti.

Ove aktivnosti ne bi bile moguće bez uključenosti nekoliko visoko kvalificiranih organiziranih kriminalnih skupina, od kojih svaka ima posebne uloge u ukupnom planu. Radeći transnacionalno, gotovo industrijskom logikom, godinama su izbjegavali otkrivanje.

 

 

Na temelju najnovije procjene Europola, ovakva vrste prijevare najprofitabilniji je zločin u EU-u, koji države članice godišnje košta oko 50 milijardi eura poreznih gubitaka. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene