Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EPPO U AKCIJI

Europski istražitelji traže zatvor za bivšu HDZ-ovku i rođaka kojem je sređivala posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) pokrenuo je istragu i zatražio pritvor za voditeljicu službe za koordinaciju HAMAG BICRO-a Magdalene Dovečer koju sumnjiči da je svojem rođaku Tihomiru Pajiću namjestila natječaj za dizajniranje promotivnih materijala financiranih iz fondova Europske unije (EU).

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), ne priopćivši identitete osumnjičenika, izvijestio je da voditeljicu službe za koordinaciju HAMAG BICRO-a Magdalene Dovečer sumnjiči za nezakonito pogodovanje, a njezina rođaka Tihomira Pajića za poticanje na nezakonito pogodovanje.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučit će danas o prijedlogu za određivanjem istražnog zatvora.

EPPO sumniči da je Dovečer na Pajićevo traženje namještala natječaj ''Usluge grafičkog oblikovanja i izrade promotivnih materijala za projekt BOND'', procijenjene vrijednosti 848.000 kuna (113.000 eura), financiranog sredstvima Europske unije (EU), priopćeno je iz Ureda europskog javnog tužitelja.

Zagrebačka policija je objavila da je o tom slučaju EPPO-a podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih za nezakonito pogodovanje u postupku javne nabave financirane sredstvima EU.

EPPO je precizirao kako Dovečer sumnjiči da je od rujna do prosinca 2020., iako je za pripremu i provedbu natječaja formalno bilo zaduženo stručno povjerenstvo, najprije sama pripremila dokumentaciju o toj nabavi i to na način da je uvjere prilagodila mogućnostima i referencama Pajićevog grafičkog obrta.

Ustrajala da rođaku dodijeli posao

Dovečer je, dodaje EPPO, u siječnju 2021. inicirala pokretanje natječaja, a kada su na natječaj, osim Pajićeve ponude, pristigle još četiri ponude, od kojih su njih tri bile cjenovno povoljnije, sastavila je zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je sve ponude, osim rođakove, odbila kao nepravilne. Pritom se nije osvrtala na preporuke djelatnika društva angažiranog za podršku u provedbi javne nabave sukladno odgovarajućim zakonima.

Slijedom toga je ponudu Pajićeva obrta ocijenila ekonomski najpovoljnijom i predložila Upravi HAMAG-BICRO-a donošenje odluke o odabiru rođakove ponude koja je i donesena krajem ožujka 2021. godine.

Nakon što je povodom žalbe jednog od ponuditelja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila navedenu odluku i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je još jednom sastavila zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda u kojem je iznova eliminirala ponude svih ostalih ponuditelja te je uprava HAMAG-BICRO-a krajem lipnja 2021., na njezin prijedlog, ponovno donijela odluku o odabiru Pajićeve ponude.

Kada je zatim, kao i u prethodnom slučaju, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u žalbenom postupku ponovno poništila odluku o odabiru Pajićeve ponude i predmet vratila na ponovno postupanje HAMAG-BICRO-u, Dovečer je to rješenje pokušala osporiti podnošenjem tužbe Visokom upravnom sudu RH.

Nakon neuspješnog ishoda tužbe, u ponovljenom postupku pregleda i ocjene ponuda nabava predmetnih usluga je na koncu dodijeljena jednom od ostalih ponuditelja, dodao je EPPO.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EUROPSKI TUŽITELJ U AKCIJI Uhićena voditeljica iz HAMAG-BICRO-a brzinski katapultirana iz HDZ-a: Sumnja se da je namještala posao rođaku
Pročitajte i ovo Mario Žalac prijetio novinarima prijevara ministarstva Europski javni tužitelj objavio detalje uhićenja Žalac i ostalih: Softver preplaćen čak 11 milijuna kuna, traži se istražni zatvor

Dovečer i Pajić su uhićeni u srijedu u Međimurju, sprovedeni pritvorskom nadzorniku te odvedeni na ispitivanje u EPPO, a Dovečer je, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a Grada Čakovca, izbačena iz te stranke i prije nego što se Ured europskog javnog tužitelja oglasio o pokretanju istrage.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene