Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoglasno

Uprava Ine donijela odluku o programu zbrinjavanja, odluka o rafinerijama za mjesec dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uprava INA-e na današnjoj je sjednici donijela jednoglasnu odluku o Programu zbrinjavanja viška radnika, za koji će kompanija izdvojiti više od 100 milijuna kuna, priopćeno je iz Ine, dok se naslužbeno doznaje da bi odluka o rafinerijskom poslovanju mogla biti donesena za oko mjesec dana.

Po neslužbenim informacijama, Uprava Ine je dogovorila raspored sastanaka na kojima će se dogovarati strategija vezano iz rafinerijsko poslovanje, a za otprilike mjesec dana mogla bi biti donesena i odluka o rafinerijskom poslovanju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Slika nije dostupna 'Iznimno štetan scenarij' ORaH traži Vladu da zaštiti interese hrvatskih rafinerija

Kako se pak navodi u priopćenju sa današnje sjednice Uprave, jednoglasno je donesena odluka o Programu zbrinjavanja, u koji je, kako je ranije objavljeno, uključeno 338 radnika.

U Sklopu provedbe Programa, navodi se, kompanija razmatra model otpremnina koji trenutno, sukladno Kolektivnom ugovoru, iznosi 60 posto prosječne mjesečne plaće radnika po godini rada kod poslodavca, a bez ograničenja iznosa otpremnine.

Očekuje se da će kompanija za otpremnine izdvojiti više od 100 milijuna kuna te da će u prosjeku otpremnine za branitelje iznositi oko 300.000 kuna neto, a za ostale oko 220.000 kuna neto, stoji u priopćenju sa sjednice Inine Uprave.

Donijeli privremenu odluku o rafineriji: Evo kakvu

Napominje se kako je program zbrinjavanja pokrenut uslijed organizacijskih promjena i promjena u radnim procesima i tehnologiji te slijedeći potrebu da se postigne veća razina učinkovitosti i dugoročno održi konkurentnost.

Podsjeća se kako je već ranije istaknuto da kompanija nastavlja tražiti druga prihvatljiva rješenja za radnike koji su proglašeni viškom, što uključuje njihovu prekvalifikaciju ili dokvalifikaciju, rad u nepunom radnom vremenu ili zapošljavanje radnika na drugim poslovima u skladu s poslovnim potrebama te traženim kompetencijama i kvalifikacijama. Predviđa se da će se time smanjiti broj radnika obuhvaćenih programom.

Tako se neslužbeno saznaje da je od 338 radnika uključenih u program već nađeno rješenje za njih 30.

Najavljuje se da će Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimiti Program u idućim danima, u skladu sa zakonskom procedurom.

"Inina Uprava odgovorna je za uspješno i održivo poslovanje kompanije te se u svjetlu trenutnih poslovnih okolnosti i kroz racionalizaciju radne snage ulažu dodatni napori kako bi se kreirali preduvjeti za daljnji razvoj kompanije", navodi se u priopćenju sa današnje sjednice Uprave Ine.

Inače, Nadzorni odbor Ine pozvao je početkom ovog mjeseca (2. listopada) Upravu kompanije da finalizira strategiju rafinerijskog poslovanja i cjelokupnu strategiju kompanije te zaključio kako bi dva najveća dioničara Ine (Vlada i MOL) trebala postići dogovor o strategiji i modelu korporativnog upravljanja.

Uprava Ine na sjednici 24. rujna nije donijela odluku o Ininom rafinerijskom poslovanju, tada su članovi Uprave, koji u tom tijelu predstavljaju hrvatsku Vladu, napustili sjednicu i time srušili kvorum, kada su procijenili da bi mogli biti preglasani u ključnim odlukama, kao što je sudbina Rafinerije nafte Sisak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene