Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kratak predah

Donijeli privremenu odluku o rafineriji: Evo kakvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NO od Uprave je zatražio da napravi strategiju cjelokupnog razvoja kompanije te da dovrši analizu o rafinerijskom poslovanju. To je velik posao pa se u idućih najmanje mjesec dana ne očekuje donošenje bilo kakve odluke o poslovanju rafinerija.

Odgođeno je gašenje proizvodnje u sisačkoj rafineriji, javlja Dnevnik Nove TV. Na današnjoj iscrpljujućoj sjednici Nadzornog odbora INA-e koja je trajala više od sedam sati hrvatski i MOL-ovi predstavnici dogovorili su se da takva odluka ne može biti donesena dok se ne napravi nova strategija razvoja cijele kompanije, pa tako i nova analiza o profitabilnosti sisačke rafinerije.

To prije svega znači da radnici sisačke rafinerije mogu odahnuti barem nakratko. Od Uprave je zatraženo da napravi strategiju cjelokupnog razvoja kompanije te da dovrši analizu o rafinerijskom poslovanju. To je velik posao pa se u idućih najmanje mjesec dana ne očekuje donošenje bilo kakve odluke o poslovanju rafinerija.

Što se tiče zahtjeva hrvatskih članova Uprave da se ukine sporni odbor izvršnih direktora što smatraju da nije u skladu sa hrvatskim zakonima o upravljanju trgovačkim društvima, odluku o tome Nadzorni je odbor prepustio dioničarima, odnosno Vladi i MOL-u u pregovorima.

Nadzorni odbor jednoglasno je zaključio kako bi dva najveća dioničara INA-e trebala postići dogovor o strategiji i modelu korporativnog upravljanja. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sinoć je analizu o neprofitabilnosti rafinerije nazvao poluprofesionalnim dokumentom i najavio pokušaj hrvatskih nadzornika da očuvaju proizvodnju u Sisku.

'To nije valjan dokument, to nije profesionalno pripremljen dokument. Ono što moje informacije govore da sisačka rafinerija može biti rentabilna ako se koristi domaća nafta i ako se optimizira razina proizvodnje', kazao je Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak Nakon žalbi građana Loše vijesti za bivšeg ministra: Tvrtka Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad Slika nije dostupna Očekuje strategiju upravljanja Vrdoljak o MOL-u: Zatvaranje Ininih rafinerija ne dolazi u obzir!

Sabor: Rafineriju u Sisku treba spasiti, pregovori s MOL-om moraju biti čvrsti

Premijer Zoran Milanović iz Amerike krivnju za ovakvu situaciju u INA-i prebacuje na bivše vlade.

'Ne mogu neke ugovore poništiti bez obzira što su prema sudskoj odluci kriminalne naravi. Učinit ćemo sve ne da Hrvatska čuva nego da razvije rafinerijski kapacitet koji trenutno nemamo ni u rijeci mi u Sisku. Tu ja ne mogu biti niti Zagrepčanin, niti Riječanin, niti Siščanin, niti nešto četvrto. Hrvatska mora, to nije sad, dakle, stvar INA-e, Hrvatska mora imati barem jednu vrhunsku rafineriju', poručio je premijer Milanović.

HDZ Milanovićevu Vladu poziva za nerad.
'Odgovornost je za sve to i naravno snosi aktualna vlast koja već tri godine osim latentnog izazivanja sukoba sa strateškim partnerom ništa drugo u suštini nije učinila', izjavio je Đuro Popijač (HDZ).

Bivši Milanovićev ministar smatra da premijer pred MOL-om žmiri na jedno oko zbog prijatelja na čelu INA-inog Nadzornog odbora.
'Pod broj jedan trebao bi smijeniti svog prijatelja Sinišu Petrovića, a pod broj dva poslati jasnu poruku ulagačima: Gospodo, izvolite odradite svoje obveze. Potpisali ste - hoću dvije obnovljene rafinerije. Zaboravite gašenje', kaže Slavko Linić.

Još jedna tužba Vlade protiv MOL-a?

Jadranka Kosor, bivša HDZ-ova premijerka, smatra da bi se 'Vlada trebala više koncentrirati na činjenicu da postoji pravomoćna sudska presuda kojom se konstatira da je zapravo neki posao ništavan jer se temelji na uzimanju odnosno davanju mita'.

Akademik Mirko Zelić smatra da velika naftna kompanija to ne može i ostati, ako ugasi rafinerije.
'To je invalid, to je firma invalid', ističe Zelić.
Kaže da su rafinerije u svakoj naftnoj kompaniji tehnološka nužnost, a u analize o profitabilnosti treba uključiti i činjenicu da Hrvatska ima velike šanse za nova otkrića nafte koju će morati negdje prerađivati.

'Trebaju sjesti i donijeti dugoročnu strategiju razvoja INA-e i onda će se dugoročno vidjeti da li je rafinerija nešto bez čega se može ili bez čega se ne može, ja mislim da se bez nje ne može', zaključuje Zelić.

Nova analiza koja će krojiti sudbinu sisačke rafinerije treba biti gotova za mjesec dana. Prema neslužbenim informacijama, hrvatska Vlada uskoro bi mogla podnijeti još jednu tužbu protiv MOL-a, ali u Hrvatskoj. Dva procesa oko upravljačkih prava vode se pred međunarodnim arbitražnim sudom.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene