Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Prerano rođene bebe

Uspješna metoda na Rebru: Šanse za potpunim izlječenjem vrlo velike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prerano rođene bebe često spadaju u neuro-rizičnu skupinu. A to nerijetko znači da za posljedicu mogu imati veliko oštećenja mozga.

Zagrebačko Rebro već godinama provodi uspješnu metodu liječenja u kojoj su šanse za potpunim izliječenjem vrlo velike.

Pročitajte i ovo Rodilište - 2 Što se događa? Niti jedno dijete nije se prošle godine rodilo u sinjskom rodilištu: Gradonačelnik tvrdi kako se ono sustavno uništava s namjerom Ilustracija Kao u Gibinoj pjesmi "Dvije sestre blizanke rođene u ponoć": Pogledajte gdje su se rodile prve hrvatske bebe u novogodišnjoj noći

Maleni pacijent zagrebačkog Rebra kojeg smo snimali rođen je prerano i težio je tek kilogram.

"Sada je u dobi od dva tjedna i danas radimo snimanje mozga da vidimo da li postoje neke promjene", rekla nam je mr.sc.dr. Ruža Grizelj (Zavod za neonatologiju i intenzivno liječenje, KBC Rebro).

Za snimanje mozga tako malih beba postoji specijalno dizajniran inkubator izrađen od posebnih materijala koji mogu ući u magnetsko polje.

"Ovaj inkubator ima i respirator tako da dijete tijekom snimanja može biti na mehaničkoj ventilaciji jer njime u stvari snimamo promjene u mozgu u najnezrelije nedonošćadi, nerijetko one koje su rođene ispod 1000 grama", kaže doktorica Grizelj.

Jedini u Hrvatskoj

KBC Zagreb jedini u Hrvatskoj primjenjuje ovakvu uspješnu metodu liječenja. U tome im pomaže Institut za istraživanje mozga.

"Mi imamo dugoročnu suradnju kojoj je cilj da se rano otkrije moguće oštećenje mozga ili samo da se vidi kakav je nalaz neurorizične djece", kaže akademik Ivica Kostović (Hrvatski institut za istraživanje mozga).

Razvoj neurorizičnog djeteta na ovaj se način prati minimalno do njegove školske dobi.

"To je zlatni standard vani da se sva prijevremeno rođena djeca s jednom neinvazivnom pretragom pogledaju i jednostavno da se na vrijeme uoči moguće neke promjene", kaže akademik Kostović.

U Hrvatskoj se, kažu liječnici, rađa sve više prerano rođene djece.

"Godišnje se u Hrvatskoj rađa oko 150 djece ispod 1500 grama i mi oh ovdje zbrinjavamo otprilike trećinu", kaže doktorica Grizelj.

Liječnici se nadaju kako će se ova metoda liječenja proširiti na ostatak Hrvatske, kako bi sva prijevremeno rođena djeca imala isti tretman u liječenju.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene